DE SEZON – Ce amenzi riști dacă folosești petarde interzise sau dacă le arunci unde nu trebuie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Este perioada petardelor, care au ajuns să fie vândute inclusiv online. Iar dacă vorbim de copii, cei care vor plăti amenzile sunt părinții, așa că ar fi bine de știut o serie de prevederi legale. Asta pentru a preveni incidentele neplăcute şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă. Ca în fiecare an poliţiştii recomandă maramureșenilor să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege şi doar de la societăţi autorizate.

„Pentru utilizarea artificiilor şi petardelor în condiţii de siguranţă verificaţi dacă aceste produse au inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie şi, foarte important, pericolele care pot apărea odată cu păstrarea sau manipularea lor necorespunzătoare.

Articole pirotehnice permise publicului larg sunt doar cele din categoriile F1 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel de risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil gen artificii (steluţe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi) şi P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment şi articole de scenă, care prezintă un risc scăzut”, precizează polițiștii.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale, la o distanţa mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri, la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie, în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, respectiv la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

În plus, potrivit legii, articolele pirotehnice din categoria P1, se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei. Este bine de știut că sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituind infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc, de asemenea, cu închisoare de la 3 luni la un an.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2