DE SEZON – Curățenia de primăvară în localități, obligatorie. De când încep controalele Gărzii de Mediu

În localitățile din Maramureș ar trebui să demareze curățenia de primăvară. Pe rețelele de socializare primăriile au anunțat oamenii să își facă curățenie pe lângă casă, însă trebuie curățate de gunoaie și cursurile de apă sau căile de comunicație. Garda de Mediu Maramureș recunoaște că, deși mașina de gunoi vine acum la fiecare acasă și îi ridică gunoiul, totuși sunt destule depozite necontrolate peste tot în județ.

„Am transmis tuturor UAT-urilor din județ, ca în fiecare an, o notificare privind demararea acțiunilor de salubrizare în localități, în special cursuri de apă și căi de comunicații. Așteptăm să se mobilizeze pentru că, după Sărbătorile Pascale, vom demara acțiunile de verificare în teren. Atenționăm autoritățile locale că a crescut cuantumul amenzilor, conform ultimelor modificări legislative, acea Ordonanță 92/2021 privind regimul deșeurilor. Sancțiunile pentru neîndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice locale au crescut, mai exact între 20.000 și 45.000 lei.

Anul acesta constatăm că sunt mult mai multe probleme față de alți ani, multe deșeuri abandonate și pe cursuri de apă și pe margini de drumuri. În loc să progresăm vedem că în continuare avem aceste abandonări de deșeuri, lucru inexplicabil având în vedere că toate UAT-urile au încheiate contracte cu operatori autorizați și mașina vine și îți ia gunoiul de la poartă. Și totuși oamenii continuă să abandoneze deșeuri”, a declarat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu