DECIZIE – Romania își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești

 

Romania a luat decizia de a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Decizia a fost luată azi, în cadrul unei ședințe task-force în care a fost analizată situația generată de războiul din Ucraina. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvant al Guvernului, a anunțat că România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă.

„Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile. De asemenea, România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții. În privința situației la frontiera cu Ucraina, acolo unde prim-ministrul Nicolae Ciucă, în cursul serii de ieri, a verificat măsurile implementate și, de asemenea, nevoile pentru a organiza optim gestionarea fluxului de cetățeni care vin din Ucraina, țară afectată de agresiunea militară rusă, pot să vă spun că au fost luate o serie de decizii, care să operaționalizeze în termeni optimi fluxul acestor oameni afectați de războiul din țara lor. Până la miezul nopții, în România au intrat, în 24 de ore, 14.188 de cetățeni ucraineni, dintre care 7.298 au părăsit teritoriul României. În total, de la declanșarea conflictului, de la declanșarea agresiunii armatei asupra Ucrainei de către Rusia, în România se află, în acest moment, aproximativ 14 mii de cetățeni ucraineni, potrivit datelor existente la miezul nopții.

Toți aceștia au dreptul legal de a rămâne fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene maxim 90 de zile. Dintre aceștia, cetățenii ucraineni care au ales să solicite protecția statului român, prin aplicarea cererii de azil, sunt 54. Revenind însă la organizarea din punctele de trecere a frontierei, aș vrea să vă spun că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri pentru a întări și suplimenta efectivele la granița cu Ucraina”, a precizat Cărbunaru.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu