DECIZIE – Sindicaliștii din sănătate reiau protestele din luna iunie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România deschide seria acțiunilor de protest cu organizarea unui miting în data de 15 iunie 2022. Potrivit SANITAS, liderii judeţeni reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi din Asistenţa socială au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajații din cele două sisteme.
Sindicaliștii din sănătate susțin că „autoritățile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să țină seama de specificul muncii în domeniul Sănătății și al Asistenței sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare (de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază și să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată). În situația în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul ”Bună guvernanță” din PNRR, principalii perdanți vor fi angajații din Sănătate și din Asistență socială”.
„În urma discuțiilor și în concordanță cu cererile repetate ale membrilor noștri de sindicat, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât organizarea de acţiuni sindicale revendicative, începând cu un miting de protest în data de 15 iunie 2022, unde și-au anunțat deja participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată țara.
Cerem aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din Sănătate și din Asistență socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc., asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate, eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială, respectiv rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel puțin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare”, precizează Federația SANITAS.
Până la apariția unui nou cadru legal, sindicaliștii cer aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență socială.
”Revendicările Federației Sanitas urmăresc exclusiv aplicarea corectă, echitabilă și completă a unei legi care este în vigoare, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială. Nu cerem drepturi suplimentare pentru membrii noștri de sindicat. Vrem doar ca autoritățile să respecte ceea ce ele însele au legiferat! Vrem ca angajaților să li se recunoască valoarea muncii, să fie tratați corect din punct de vedere salarial, fără discriminări. Sunt o mulțime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajați au suportat pierderi de venituri salariale, ceea ce nu este normal!
În aceste condiții, este perfect îndreptățită nemulțumirea membrilor noștri și decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2