DECIZII – Schimbări la alocația de susținere a familiei. Are legătură cu absențele elevilor

Autoritățile de la nivel central au decis că se impun o serie de schimbări în ceea ce privește alocația pentru susținerea familiei, printre altele. Aceste modificări se impuneau având în vedere faptul că alocația pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei se acordă, în cazul copiilor de vârstă școlară, în raport cu participarea școlară a acestora, acumularea unui număr de 10, respectiv 20 de absențe nemotivate într-un semestru școlar conducând, potrivit legii, fie la diminuarea cuantumului alocației acordate, fie la suspendarea plății pentru copilul care acumulează mai multe absențe nemotivate, respectiv ținând cont de schimbarea structurii anului școlar care se bazează pe intervale de cursuri față de reglementările anterioare care aveau în vedere structura pe semestre a acestuia, respectiv aplicarea prevederilor legale cuprinse în Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu mai este posibilă, acestea făcând referire la semestru și nu la noua structură a anului școlar 2022-2023.

Așadar, „pentru aplicarea corespunzătoare a legii și evitarea stabilirii de drepturi necuvenite și recuperarea de sume de la o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de familiile cu copii și venituri reduse în număr de aproximativ 140.000 de beneficiari ai acestui drept, se impune modificarea corespunzătoare a Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. Și așa a apărut Ordonanța 12 din 15 martie.

„Pentru copiii de vârstă școlară, inspectoratul școlar are obligația să transmită agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și respectiv în luna august a fiecărui an, situația privind frecventarea cursurilor de către acești copii. Situația se transmite electronic la data și în formatul convenit cu agențiile teritoriale și va conține, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal ale copiilor și reprezentanților familiei, adresa de domiciliu sau reședință și numărul de absențe înregistrate.

În cazul în care se constată absențe nemotivate aferente intervalului de cursuri care, potrivit ordinului ministrului educației, se derulează de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv aferente intervalului de cursuri care se desfășoară între 1 martie și până la 1 august a fiecărui an școlar, cuantumul alocației se diminuează proporțional cu numărul absențelor, după cum urmează:
a) cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 și 19 absențe;
b) cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absențe.

Când unul dintre copii repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale ori absențele înregistrate și nemotivate depășesc numărul prevăzut de lege, alocația se poate solicita și pentru acesta, numai după începerea anului școlar următor, respectiv după începerea intervalului de cursuri ulterior perioadei de diminuare prevăzută de  lege”, se arată în ordonanța amintită.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu