Declin rapid al populatiei de vulturi din Africa 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

corbiVulturii din Africa, victime ale braconierilor, se afla intr-un declin rapid, a avertizat joi Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature, IUCN), potrivit careia sase din zece specii de astfel de pasari prezinta un risc ridicat de disparitie, informeaza agentia France Presse citata de Agerpres.

Otravirea este principala amenintare care afecteaza vulturii din Africa, conform IUCN care publica in mod regulat actualizari cu privire la plante si animale periclitate din intreaga lume.

Potrivit expertilor, vulturii din Africa sunt de multe ori victime ale intoxicarilor involuntare cauzate de carcasele de animale ucise umplute cu pesticide agricole extrem de toxice care pot ucide animalele pradatoare.

Braconierii otravesc carcasele animalelor pe care le-au ucis, in special dupa ce au extras coltii de fildes ai elefantilor, pentru a ucide astfel vulturii in mod deliberat. Si aceasta deoarece prezenta acestor pasari necrofage, care graviteaza de obicei in jurul carcaselor animalelor ucise, poate dezvalui trecerea prin zona a braconierilor.

Vulturii sunt vanati si pentru comertul cu parti ale corpului lor foarte pretuite de medicina traditionala.

“Declinul rapid al vulturilor de pe continent are implicatii importante pentru oameni, pentru ca vulturii ajuta la oprirea raspandirii bolilor prin curatarea carcaselor putrezite”, a subliniat Julius Arinaitwe, director al programului ‘Africa’ al Birdlife International, o retea de organizatii neguvernamentale care apara pasarile si care participa la elaborarea ‘Listei rosii’ a IUCN.

Aceasta lista este un indicator cheie pentru monitorizarea starii biodiversitatii din intreaga lume si a riscului de disparitie a unor animale si plante.

Potrivit IUCN, la nivel mondial, 24 de specii de pasari au risc crescut de disparitie, informeaza AFP.

IUCN a fost fondata in anul 1948 si are sediul in localitatea elvetiana Gland situata pe malul lacului Geneva. Conform website-ului organizatiei, IUCN reuneste 83 de state, 108 agentii guvernamentale, 766 organizatii non-guvernamentale si aproximativ 10.000 de experti si oameni de stiinta din intreaga lume.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *