Declinul turismului va afecta cresterea economiei Turciei in 2016 si 2017

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

bani-economie-1Ritmul de crestere al economiei Turciei in 2016 si 2017 va fi mai redus decat a estimat Guvernul, din cauza efectelor loviturii de stat, care au dus la deprecierea lirei turcesti si au afectat turismul, se arata intr-un studiu realizat in randul a 41 de economisti, transmite Reuters.

Studiul, la care au luat parte economisti din si din afara Turciei, s-a desfasurat saptamana aceasta. Acestia se asteapta ca PIB-ul Turciei sa inregistreze o crestere de 3,5% in 2016 si in 2017, sub estimarile Guvernului, de 4,5% anul acesta si de 5% anul viitor.

In 2015, economia turca a crescut cu 4%, iar in primul trimestru din acest an a inregistrat un avans de 4,8%.

Analistii avertizeaza ca veniturile din turism vor scadea cu un sfert in acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari si va sterge peste o jumatate de punct din cresterea economica.

Lira turceasca s-a apreciat luni cu 3% in raport cu dolarul american, dupa ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scadere inregistrata intr-o singura zi de moneda turca, dupa luna octombrie 2008. Dar miercuri seara lira a ajuns din nou la un nivel record scazut, la 3,0970 dolari.

Deprecierea vine dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat miercuri instaurarea starii de urgenta pentru trei luni in Turcia, afirmand ca acest lucru le va permite autoritatilor sa actioneze mai rapid si mai eficient pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili pentru lovitura de stat esuata. De asemenea, lira a fost afectata de avertizarile agentiilor de evaluare financiara Fitch Ratings si Moody’s Investors Services privind posibilitatea retrogradarii ratingului Turciei, in urma tentativei de lovitura de stat si de decizia Standard & Poor’s Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *