Demolition man Mircea Dolha, in paradisiul tiganiei – „Peste doua saptamani intram cu buldozerele peste adaposturile celor care nu sunt din Baia Mare”

Viceprimarul Mircea Dolha se declara multumit de prima etapa a operatiunii desfiintarii paradisului tiganiei. Inventarierea zonei Craica a durat mai bine de o jumatate de zi, in actiune fiind angrenate peste 100 de persoane.

In prima faza, au fost identificate aproape 300 de asa-zise locuinte. „Am numarat si numerotat 276 de adaposturi. Am facut lucrul acesta doar acolo unde am gasit oameni care dorm. Celelalte vor fi renumarate luni sau marti”, a precizat viceprimarul baimarean.

In ceea ce priveste locuitorii de pe Craica, evidenta acestora nu este inca pe deplin clarificata. „Luni vom incrucisa datele cu Politia, Administrarea Patrimoniului, Asistenta Sociala si ii vom reloca pe aceia care nu au buletin de Baia Mare. Acolo sunt peste o mie de persoane. Intr-o locuinta sunt si 15 persoane. Media este de 8 persoane. Dar acum unele sunt plecate din tara”, a precizat Dolha.

Intentia municipalitatii este de a demola cat mai repede toate constructiile din zona. Se va incepe cu cele nelocuite. Apoi, vor urma cele ale celor care nu au domiciul in Baia Mare. „Am identificat constructii care se pot demola imediat, pentru ca nu locuieste nimeni acolo. Iar peste doua saptamani, o sa intram cu buldozerele in adaposturile celor care nu sunt din Baia Mare”, a spus Mircea Dolha.

Printre mormanele de lemne, tabla, fibra de sticla, linoleum si alte materiale, in timpul raziei au fost gasite si familii care detineau televizoare cu plasma sau calculatoare. Provenienta acestora nu este greu de intuit.

„Nu o sa credeti, dar am gasit acolo si locuinte cu plasma si calculatoare. Peste 50 de persoane au fost duse la politie pentru identificare. Eu am identificat persoane iesite din inchisoare, care au spus ca nu au unde merge in alta parte. Vom vedea luni cate dintre ele au probleme cu legea”, a precizat viceprimarul.

Acesta spune ca solutia pentru tiganii care nu au acte de Baia Mare este parasirea localitatii, iar pentru cei autohtoni, acordarea de locuinte sau teren.

„Am gandit alternative serioase. Nu ii vom lasa sub cerul liber. Pentru familiile tinere care nu au mai avut o locuinta in Baia Mare si lucreaza, sa le dam o locuinta. Daca au avut locuinta, solutia e sa oferim o parcela de teren de 100 mp maxim, pentru a-si face o casa. Am putea accesa niste fonduri, pentru a le oferi materiale de constructie. Dar sa vedem, sa nu vanda materialele.

Din cele 300 de familii, aproximativ 100 de familii sunt tinere. Le vom duce in blocurile de locuinte speciale. Cam 50 vor pleca din Baia Mare. Celelalte 150 vor primi teren pentru constructia de locuinte”, a mai spus Dolha.

In ceea ce priveste cainii, au fost identificate peste 200 de exemplare si duse la adapost. Cainii vor fi sterilizati si li se vor pune placute, urmand a fi dusi inapoi.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu