Denes: In anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocati prin Romsilva

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Anul 2019 va fi unul al investitiilor in ape si paduri si vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocati prin Regia Nationala a Padurilor, a declarat, luni, la cea de-a XXII-a sesiune ordinara a Adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, informeaza AGERPRES.

“La Ministerul Apelor si Padurilor, anul 2019 va fi anul investitiilor in ape si paduri. Daca in 2018 am avut un buget asigurat de aproximativ 80 de milioane de lei, in 2019 avem un buget asigurat de la bugetul de stat de 206 milioane de lei. Investitiile in lucrari hidrotehnice au o crestere de 150%. In anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocati prin Regia Nationala a Padurilor, de 140 de milioane de lei. De asemenea, pe langa cei 200 de milioane de lei asigurati din bugetul de stat, vom mai avea din surse proprii – Apele Romane – inca 300 de milioane de lei. Practic, in acest an se vor continua proiectele de investitii, astfel incat la sfarsitul anului sa reusim sa finalizam aproximativ 100 de lucrari hidrotehnice”, a afirmat Denes.

Conform ministrului de resort, noul Regulament de valorificare a masei lemnoase adoptat recent in sedinta de Guvern face referire strict la lemnul din padurile statului.

“Atunci cand am venit ministru, la inceputul anului 2018, din nefericire era “in voga” criza lemnului de foc si am priceput foarte repede care sunt butonasele care trebuie rasucite, astfel incat aceasta criza a lemnului de foc sa nu mai existe in Romania. Chiar vineri (15 februarie 2018, n.r.), printr-o Hotarare de Guvern, trecuta prin Guvernul Romaniei, s-a aprobat noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, in care sunt doua elemente foarte importante. Regulamentul se refera la lemnul din padurile statului. In primul rand, Regia Nationala a Padurilor trebuie sa puna la dispozitie, obligatoriu, minim 1 milion de metri cubi, prin forte proprii, lemn de foc pentru populatie, in depozite si in rampe. In al doilea rand, agentii economici au obligatia ca din suprafetele de padure pe care le exploateaza din padurile statului sa puna la dispozitie intr-un anumit termen si sa publice inclusiv la primarii volumul de lemn de foc din aceasta suprafata exploatata”, a mentionat oficialul.

Ioan Denes a punctat, de asemenea, ca toti proprietarii de suprafete mai mici de 10 hectare au dreptul sa beneficieze de cantitatea de masa lemnoasa aprobata conform Codului silvic, daca platesc impozit la Registrul Agricol.

“Al doilea lucru pe care l-am facut si pe care dumneavoastra (primarii de comune, n.r.) l-ati vazut in ultimele luni este ca avem o mare problema cu cei care erau proprietari, detinatori de suprafete mai mici de 10 hectare. Ei spuneau ca nu au voie sa beneficieze de acel uzufruct din aceste suprafete decat cei care aveau act de proprietate. Gresit! Toti cei care platesc la Registrul Agricol impozit pe acea suprafata, indiferent ca au act de proprietate, ca sunt detinatori sau urmasi ai proprietarilor, au dreptul sa beneficieze de cantitatea de masa lemnoasa aprobata conform Codului silvic din acele suprafete mai mici de 10 hectare”, a subliniat ministrul Apelor si Padurilor.

Acesta a adaugat ca, in prezent, in padurile din Romania exista o cantitate de lemn de peste 2,5 milioane de metri cubi, rezultata din doboraturi si care poate fi utilizata la lemn de foc.

“Al treilea lucru pe care l-am facut a fost legat de doboraturile din padurile tarii. Dupa doua luni de la numirea mea ca ministru, am cerut sa mi se dea o situatie a acestor doboraturi. Avem peste 2,5 milioane de metri cubi doborate in padurile Romaniei si cu aceste lemne era un blocaj la nivel legislativ, de interpretare. Si atunci am cerut foarte clar ca, in termen de 30 de zile, acest lemn rezultat din doboraturi sa fie scos la vanzare, astfel incat cetatenii sa beneficieze, pentru ca doboraturile in majoritatea lor erau lemn de foc. Mai avem un singur lucru de rezolvat: pretul lemnului de foc. Aici, dragi primari, stim foarte bine ce se intampla. La inceput, n-am inteles de ce in depozite si in rampe avem metrul cub de lemn de foc la pret in 250 – 300 de lei si ajunge la cetatenii din localitatile dumneavoastra intre 550 si 700 de lei. Pe acest circuit se intampla un scurtcircuit. “Micii binevoitori” cumparau lemnul de foc din depozite la pretul pe care vi-l spuneam si il transportau la cetatean si ajungeau sa-l vanda la 500 – 700 de lei pe metru sfer”, a explicat demnitarul.

Ministrul Apelor si Padurilor a subliniat ca “in acest an, vom rezolva acest lucru, astfel incat atunci cand vrea sa achizitioneze lemn de foc din depozit sau din rampa, cetateanului sa i se asigure si transportul”.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2