Denes: Romania are, dupa Ucraina, cea mai mare suprafata de paduri inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO

PNL

Romania detine cea mai mare suprafata de paduri inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dupa Ucraina, a afirmat, joi, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, in cadrul unui workshop international privind siturile de fag aflate in patrimoniul UNESCO, organizat la Sibiu, informeaza AGERPRES.

“Anul 2019 este un an important pentru Romania, avand in vedere ca ne-am angajat ca, in acest an, sa organizam acest workshop de la Sibiu pentru elaborarea Ghidului de bune practici privind managementul padurilor din zona tampon a Siturilor UNESCO. La aceasta data, dupa definitivarea listei cu paduri UNESCO, care a avut loc la Adunarea Generala a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, care s-a desfasurat la Cracovia, in perioada 4-12 iulie 2017, Romania are, dupa Ucraina, cea mai mare suprafata de paduri inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dintre marturiile exceptionale ale istoriei umanitatii si ale istoriei naturale, cele mai valoroase sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO, pentru ca salvarea si conservarea lor sunt importante pentru comunitatea mondiala. Romania se bucura cu asemenea marturii ale naturii care prin valoarea lor au fost incluse in Patrimoniul Mondial (…)”, a spus Denes.

Ministrul a anuntat, totodata, ca Reuniunea anuala a reprezentantilor celor 12 state care au paduri inscrise in lista Patrimoniului Mondial UNESCO se va desfasura, in perioada 22-23 mai 2019, la Gura Humorului.

“La Suceava, Romania are, poate, cea mai veche padure, declarata inca din anul 1907 ca fiind padure naturala (Codrul secular Slatioara), componenta a sitului. Intalnirea de la Gura Humorului este una importanta, deoarece, dumneavoastra, specialistii, veti elabora documentele necesare pentru a putea pregati sustinerea unei rezolutii favorabile la urmatoarea adunare generala a Comitetului patrimoniului UNESCO, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, in iulie 2019”, a precizat oficialul.

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, efectueaza, joi, o vizita de lucru in judetul Sibiu, fiind insotit de catre secretarul de stat pentru Paduri, Daniel-Constantin Coroama, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe Mihailescu, si consilierul personal al ministrului pentru Paduri, Ciprian Musca.

Din partea autoritatilor locale sunt prezenti prefectul judetului Sibiu, Adela Maria Muntean, si directorul Directiei Silvice Sibiu, Robert Blaj.

De asemenea, la Sibiu sunt prezenti reprezentantii celor 12 state, precum si numerosi reprezentanti ai organizatiilor de mediu din statele care au situri de fagete.

In prezent, Romania are cea mai mare suprafata de fag din Uniunea Europeana, de 23.983 hectare ( 26,7%), iar Ucraina cea mai mare suprafata de paduri de fag din Europa, de 26.742 hectare (29,8%).

In anul 2019, tara noastra coordoneaza activitatile celor 12 state – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Italia, Romania, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania, Slovacia, legate de seria transnationala a sitului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1