Suprafata totala de padure este de 7 milioane de hectare din care terenuri acoperite cu arbori 6,9 milioane de ha, a declarat vineri ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, cu ocazia prezentarii rezultatelor Inventarului Forestier National (IFN), mentionand ca se constata cresterea suprafetei terenurilor acoperite cu arbori, informeaza AGERPRES.
„Conform analizei, suprafata totala de padure este de 7 milioane de ha, din care terenuri acoperite cu arbori 6,9 milioane de ha. Comparativ cu situatia din IFN 1, suprafata totala a padurii din IFN2 este foarte apropiata de acesta, dar se constata cresterea suprafetei terenurilor acoperite cu arbori in IFN2. O crestere de circa 29 de mii hectare si o scadere a suprafetelor terenurilor destinate impaduririi ca urmare a lucrarilor de regenerare efectuate in perioada dintre cele doua cicluri IFN”, a spus Ioan Denes.
Potrivit ministrului, volumul de lemn pe picior din paduri este de 2,3 miliarde de mc, cu un volum mediu de aproape 340 mc pe hectar. Referitor la volumul de lemn pe picior din paduri acesta a crescut de la 2,2 miliarde de mc in IFN1 la 2,3 miliarde de mc in IFN2.
„Legat de taierile ilegale si de anumite cifre vehiculate in spatiul public, doresc sa fac urmatoarea precizare. In cadrul inventarului nu s-au cules date legate de taierile ilegale sau legale. Au fost inventariati doar arborii in piete de proba, indiferent daca acestia au facut obiectul unor lucrari silvice. Operatorii de teren nu au verificat daca arborii sau cioatele inventariate erau sau nu marcati, marcate, sau daca marcile erau sau nu false sau daca arborii au disparut natural sau artificial. S-ar putea in ciclul trei sa avem in vedere o astfel de analiza prin care acel studiu sa ne spuna foarte clar volumul, cantitatea de masa lemnoasa taiata ilegal in Romania”, a afirmat Ioan Denes.
Acesta a mentionat ca in momentul preluarii mandatului de ministru IFN era in stare de blocaj, iar finalizarea proiectului era incerta. Dupa discutii cu conducerea Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice au fost gasite solutii pentru finalizarea ciclului doi.
Primul ciclu al Inventarului Forestier National s-a desfasurat in perioada 2008 – 2012. In anul 2018 au fost finalizate lucrarile pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, inceput in 2013.
Rezultatele Inventarului Forestier National (IFN) realizat in perioada 2013-2018 vor fi prezentate vineri in cadrul Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, eveniment organizat de Fordaq Romania – Comunitatea Forestierilor, in parteneriat cu Consiliul Padurilor si Dezvoltarii Rurale.