Departamentele franceze Aude și Tarn cooperează cu județul Maramureș pentru a ajuta refugiații din Ucraina

Pe 25 martie 2022, în cadrul unei întâlniri desfășurate online organizate cu sprijinul Biroului UNCJR de la Bruxelles, departamentele franceze Aude şi Tarn, sprijinite informaţional şi logistic de către departamentul Lozère, și-au exprimat dorința de a ajuta în gestionarea situației refugiaților din Maramureș.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, a prezentat oficialilor francezi starea de fapt de la punctul de frontieră Sighet și demersurile realizate în Maramureș de toți factorii implicați de la începutul crizei din Ucraina. „Din primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina am luat măsuri ca în Maramureș să avem creat un cadru potrivit pentru primirea refugiaților. Ne preocupă în continuare aspectele legate de gestionarea situației de criză actuale și încercăm să ajutăm pe toate palierele pe cei aflați în conjuncturi neprielnice”, a subliniat președintele Ionel Bogdan.

Din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș a participat la întâlnire maior Oana Alexa Gonczi, care a prezentat măsurile luate de instituția reprezentată, de la debutul situației de criză.

”În cadrul întâlnirii, au fost prezenți din partea departamentului Aude, președinta Hélène SANDRAGNE și André VIOLA, delegat ales pentru Europa şi Internaţional, iar din partea departamentului Tarn, Elisabeth CLAVERIE, prim-vicepreşedinte, mandatată să reprezinte președintele Christophe RAMON. Totodată, la întâlnire au asistat și reprezentanți ai Protecției Civile din cadrul departamentelor Tarn și Aude.

Oficialii francezi au fost impresionați de situațiile prezentate, dar au apreciat pozitiv și activitățile desfășurate de autoritățile locale în cooperare cu mediul ONG și societatea civilă.

Întâlnirea de vineri a fost o primă etapă a unui parteneriat facilitat din funcțiile deținute de preşedintele Ionel Ovidiu Bogdan şi André Viola în calitate de membri ai Comitetului European al Regiunilor, colaborarea dintre cei doi aleşi urmând să continue prin acţiuni ce vor fi stabilite ulterior de comun acord.

Primul rezultat al acestui demers se va concretiza săptămânile viitoare prin trimiterea unui convoi umanitar ce va pleca din Aude şi Tarn, destinat să sprijine acțiunile Județului Maramureş pentru refugiații și victimele războiului din Ucraina”, menționează Consiliul Județean Maramureș.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu