Depozitarea gunoiului la groapa temporara de la Satu Nou de Jos se face ilegal

Reclame home 1
Reclame home 1

Urmarirea implementarii Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in Maramures a constituit o prioritate pentru deputatul USR, Vlad Emanuel Durus, mai ales dupa ce in zona Sarbi-Farcasa, acolo unde se construieste depozitul ecologic, au aparut masive alunecari de teren.

Parlamentarul si-a aratat disponibilitatea, in mai multe randuri, de a avea discutii pe proiect cu conducerea judetului, in cadrul carora sa aduca specialisti in geomecanica. Gasirea unor solutii corecte pentru stabilizarea solului se impunea cu atat mai mult cu cat cele doua gropi temporare care preiau gunoiul menajer din partea de sud si de nord a judetului au avize temporare de functionare.

Din pacate, Consiliul Judetean a refuzat in permanenta dialogul. Institutia condusa de Gabriel Zetea nu a raspuns nici solicitarii formulate in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatii de interes public, adresata in 24 august 2018. In aceste conditii, deputatul Durus a adresat, in 12 septembrie a.c., o noua interpelare Ministerului Mediului.

In raspunsul oferit de minister se arata ca responsabilitatea pentru gestionarea gresita a proiectului revine Consiliului Judetean Maramures. In privinta functionarii depozitelor temporare de la Grosi si Sighetu-Marmatiei, ministrul Gratiela Gavrilescu a spus ca existenta acestora se poate intinde pe cel mult 1 an.

„Termenele de valabilitate ale autorizatiei de mediu nu se pot prelungi, conform legislatiei de mediu in vigoare. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 349/2015 privind depozitarea deseurilor, stocarea deseurilor inainte de eliminare se poate face pe o perioada de pana la un an si nu este conditionata de atingerea capacitatii maxime de depozitare”.

Raspunsul ministrului certifica ingrijorarea exprimata de deputatul Durus cu privire la blocajul in care se gaseste activitatea de depozitare a gunoiului menajer. „Groapa temporara de gunoi de la Satu Nou, de langa Baia Mare, nu mai poate prelua reziduuri menajere din 10 octombrie, atunci cand a expirat autorizatia de mediu. De la acea data vorbim de depozitarea ilegala a gunoiului in acea locatie, o spune chiar ministrul Mediului. Intreb Garda de Mediu, Consiliul Judetean, Agentia pentru Protectia Mediului Maramures in ce baza se continua activitatea pe acel depozit. Curtea de Justitie a Uniunii Europene tocmai a sanctionat Romania pentru neindeplinirea Directivei privind inchiderea depozitelor de gunoi neconforme. Nu sunt convins ca autoritatile judetene realizeaza riscul la care supun Romania in plan european prin mentinerea in ilegalitate a depozitului de langa Baia Mare”, a spus Vlad Emanuel Durus.

Ministerul nu a raspuns la intrebarea legata de sumele cheltuite in proiectul SMID pana la aceasta data si ce echipamente au fost achizitionate.

Biroul comunicare,

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole