Deputat Cornelia Negrut: „ALDE propune un buget consistent si programe concrete pentru modernizarea educatiei nationale”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cornelia-negrut-2ALDE propune zece programe nationale pentru modernizarea invatamantului romanesc, iar bugetul educatiei sa ajunga treptat, in anul 2020, la 6% din PIB, potrivit Pactului national de investitii pentru perioada 2017-2020, a anuntat vicepresedintele formatiunii, deputatul de Maramures Cornelia Negrut.

„Toate partidele spun ca educatia romaneasca are nevoie de 6% din PIB, insa ALDE considera ca este momentul sa demonstreze ca se angajeaza concret in atingerea acestui deziderat. Noi propunem o crestere bugetara de 13% in fiecare an, incepand cu anul viitor, in asa fel incat sa ajungem la un buget al educatiei de 4,2% in primul an, adica 7,5 mld. euro, crescand in 2018 la 4,7% din PIB, la 9 mld. euro, la 5,3% in anul 2019, adica 11 mld. euro, pentru a se ajunge la 6% din PIB. In cifre absolute, bugetul educatiei chiar se va dubla pana in 2020, iar noi sustinem ca este un proiect national de anvergura, pentru reusita caruia trebuie sa se angreneze toate partidele politice, avand in vedere ca in acest buget sunt angajate si cheltuielile pe zona de investitii”, a afirmat deputatul ALDE Cornelia Negrut.

Parlamentarul maramuresean a mai adaugat ca ALDE lanseaza prin acest Pact national de investitii zece programe concrete pentru modernizarea educatiei.

„Intre tintele fixate de noi pentru relansarea educatiei nationale se numara reabilitarea si modernizarea cladirilor scolare, pentru ca toate institutiile de invatamant sa obtina autorizatiile de functionare din punct de vedere sanitar.

Al doilea program se refera la modernizarea atelierelor de practica in scolile care organizeaza invatamant profesional. Gandirea ALDE pentru educatie mai prevede elaborarea unui Program national pentru achizitionarea de mobilier scolar, precum si asigurarea manualele scolare si a unui curriculum nou pentru invatamantul primar, gimnazial si liceal. De asemenea, avem in intentie un Program national pilot de constructie a 100 de noi crese si a 120 de institutii tip after-school.

Pentru invatamantul universitar, dorim implementarea unui Program national de reabilitare, modernizare si construire de noi camine studentesti, in campusurile universitare, pentru cresterea cu 15% a capacitatii de cazare la nivel national, de la 104.000 locuri la 120.000 locuri.

Nu in ultimul rand, ALDE va sprijini un Program national pentru dotarea si modernizarea spatiilor de invatamant, a bazelor de practica, a gradinilor botanice, a bibliotecilor universitare si a bazelor sportive existente in universitatile romanesti”, a concluzionat deputatul Cornelia Negrut.

Biroul de Presa al deputatului ALDE Maramures
Cornelia Negrut, 6 decembrie 2016

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2