Deputatii mai dau un bonus bugetarilor

Reclame home 1
Reclame home 1

Comisiile de munca si buget au adoptat, luni, cresterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare, printre care se numara si personalul din cadrul agentiilor pentru protectia mediului si ANPC, precum si majorarea cu 25% a salariilor medicilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala. PNL s-a abtinut de la vot, invocand faptul ca nu este precizat impactul bugetar al acestor majorari, relateaza gandul.info.

“Incepand cu luna iunie 2017 se majoreaza cu 20% cuantumul brut al salariilor de baza aflate in plata pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru intreprinderile mici si mijlocii si cooperatie, personalul din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, agentiilor judetene pentru protectia mediului si garzilor nationale de mediu si Administratiei rezervatiei biosferei Delta Dunarii, personalul din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, comisariatelor regionale si judetene pentru protectia consumatorului”, potrivit unui amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si modificarea si completarea unor acte normative.

PNL s-a abtinut de la vot, criticand faptul ca nu este precizat impactul bugetar al acestor majorari, desi majoritatea PSD-ALDE din comisiile reunite a refuzat sa voteze un amendament care prevedea ca studentii sa primeasca burse in perioada vacantei, invocand absenta impactului bugetar al acestei masuri.

Deputatul PSD, Adrian Solomon, i-a indemnat pe liberali sa conteste la CCR amendamentul, asa cum a facut si Guvernul Ciolos, precizand ca CCR a admis sesizarea tehnocratilor, spre „ghinionul” bugetarilor vizati de majorarile salariale.

„(Impactul bugetar este –n.r.) la fel ca anul trecut. Acum nu mai este Guvernul sa il conteste la Curte. Daca vreti faceti dumneavoastra si o sa va atrageti laudele alegatorilor din teritoriu. Anul trecut acea lege a contestat-o la Curte Guvernul Ciolos si a avut castig de cauza. Pe altele le-a pierdut. Acolo, cei din mediu au avut ghinoin, dar si noi am avut avut ghinion”, a spus Adrian Solomon.

Adrian Solomon si Marcel Ciolacu au propus si noi reglementari menite sa majoreze cu 25% salariul medicilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala, amendamentul fiind asumat de toti membrii comisiilor – PSD, ALDE, PNL si minoritati, cu exceptia USR.

„Incepand cu luna iunie 2017 personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, numai medicii militari din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, indiferent de functia pe care este sunt incadrati, pot opta in locul soldei de functie sau salariului de functie, gradatiilor si soldei salariului de comanda dupa caz, pentru salariu de baza stabilit pentru o functie echivalenta potrivit prevederilor din familia ocupationala Sanatate, la care se adauga solda de grad, salariul gradului profesional detinut”, potrivit amendamentului citit de Adrian Solomon si supus votului comisiilor.

Deputatii au decis si ca „ajutorul la trecerea in rezerva sau in retargere, ori la incetarea raporturilor de serviciu, pensia si alte drepturi specifice care se acorda potrivit legii personalului prevazut la alineatul 1 se stabilesc in raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite in calitate de personal militar, politist, functionar public cu statut special din stemul adrminitratiei penitenciarelor corespunzatoare functiilor incadrate potrivit legii”.

Adrian Solomon a explicat ca, in prezent, este o diferenta de salarizare pentru medicii militari in raport cu cei civili.

„Ei vor sa aiba salariul de acolo, evident, pastrandu-si statutul de militar pentru ca este un statut special au dreptul sa se incadreze si in legea pensiilor 223. In momentul in care vor trece pe acea grila de salarizare din civil vor putea sa aiba niste pensii exagerat de mari. De aceea se impune acest al doilea articol, pana la intrarea in vigoare a legii salarizarii, care va regla si situatia aceasta”, a sustinut Solomon.

Adrian Solomon a sustinut ca „este vorba despre o marire in medie cu 25 %”. Nu este exagerata, dar este o diferenta suparatoare (…)”, a spus Solomon.

La randul sau, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a afirmat ca nu tot medicii din penitenciare merita un astfel de tratament.

„Nu stiu daca ati stat de vorba cu detinuti si daca v-au povestit cum se poarta medicii cu ei (…) si sa vedem in ce masura merita ei tratamentul acesta, unii dintre ei”, a spus Varujan Vosganian.

In replica, Adrian Solomon l-a invitat pe Vosganian sa viziteze impreuna penitenciarele.

„Nu am avut bucuria asta, dar poate facem impreuna o vizita sa vedem si noi sistemul penitenciar”, a spus Solomon.

Camera Deputatilor este for decizional. Proiectul de lege ar urma sa fie supus votului final in sedinta plenului Camerei Deputatilor de marti.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole