Deputatul Durus amendeaza batjocura guvernantilor: Proiect legislativ depus pentru anularea inechitatilor intre pensionarii cu grupele I si II

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a depus la Camera Deputatilor propunerea legislativa cu privire la calcularea pensiei pentru cei incadrati in grupa I si grupa a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite sau/si speciale, care au intrat in plata inainte de 1 ianuarie 2011. Acestia au fost defavorizati, in comparatie cu cei care au lucrat in aceleasi conditii de munca, cu stagiu complet de cotizare, dar s-au pensionat ulterior datei de 1 ianuarie 2011. Discriminarea s-a produs prin cuprinderea in Legea 192/2015 si Legea 155/2016 a unor prevederi care raporteaza calcularea punctului de pensie la stagii complete diferite de cotizare, ante si post datei de 1 ianuarie 2011.

De peste 6 luni, deputatul USR a incercat, prin interpelari succesive si interventii la Ministerul Muncii, sa determine Guvernul sa revina asupra inechitatilor create. La nivelul judetului Maramures vorbim de peste 7000 de pensionari afectati de aceasta decizie, iar in tara numarul lor depaseste 63.000 de persoane.

„Initierea unui proiect de lege a fost demersul normal si necesar. Am ajuns aici dupa ce Guvernul a refuzat repetat sa indrepte situatia discriminatorie pe care a creat-o, in baza unui calcul parsiv. A provocat o inechitate printr-o Hotarare de Guvern care a modificat stagiul complet de cotizare pentru 63.000 de pensionari, pentru a salva niste bani la buget. Cei putini, care au ales sa mearga in instanta, au castigat procesele, fara exceptie. Pagubitii pierd bani de aproape doi ani”, a spus deputatul Vlad Durus.

Primul articol al propunerii legislative are urmatorul text la aliniatul 1 – „La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 01 ianuarie 2011 si care au beneficiat de recalcularea punctajelor anuale in conformitate cu prevederile Legii nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la determinarea punctajului mediu anual utilizandu-se stagii complete de cotizare, diferite de cele avute in vedere la stabilirea pensiei, beneficiaza de recalcularea punctajului mediu anual pe baza prevederilor Legii 155/2016 si a stagiului complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei”.

In expunerea de motive, parlamentarul Vlad Emanuel Durus a justificat nevoia adoptarii Legii prin repunerea urgenta in concordanta a efectelor actelor normative in vigoare cu „principiul egalitatii si nediscriminarii” asa cum este prevazut in Decizia Curtii Constitutionale nr. 107/1 noiembrie 1995 si cu prevederile Deciziei ICCJ nr. 11/2015 cu privire la anii prevazuti ca reprezentand stagiu complet de cotizare pentru grupa I si a II-a.

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2