Deputatul Durus contesta initiativa crearii unor noi categorii privilegiate: Remuneratii decente, nu pensii speciale

Reclame home 1
Reclame home 1

In mapa de lucru a parlamentarilor se afa o propunere legislativa prin care se doreste acordarea de pensii speciale alesilor locali, incepand cu 1 ianuarie 2019, pe modelul celor ale parlamentarilor. O propunere asemanatoare a fost facuta in 2015, dar initiativa a fost declarata neconstitutionala.

Noul proiect a primit semnaturi de sustinere de la parlamentari din toate partidele, cu exceptia USR. Motivatia initiatorilor este ca „nivelul redus al pensiilor pentru limita de varsta de care beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene din Romania genereaza profunde inechitati intre pensiile primite de acestia si pensiile primite de unii subordonati ai acestora”.

Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, respinge ideea unor pensii speciale pentru alesii locali. „USR are o politica clara, fara pensii speciale pentru „alesi”, fie ca sunt ei parlamentari sau alesi locali. Nu trebuie sa cream alte categorii privilegiate la nivelul Romaniei. Sunt multi primari care nici nu-si doresc o astfel de facilitate. Alesii din executivele locale, comunale, orasenesti sau judetene, trebuie sa fie platiti la un nivel decent cat timp sunt in functii (ceea ce se si intampla in acest moment), nu cu pensii speciale.

Putem de exemplu sa gandim un mod de premiere in trepte, diferit de sporul pe care-l incaseaza acum, prin care alesii sa primeasca bonificatii in functie de valoarea proiectelor aflate in derulare din fonduri externe, corelat cu modul de implementare a proiectelor. Trebuie sa-i capacitezi pe primari sa atraga fonduri, dar sa fie si responsabili in implementare. Sunt foarte multe proiecte pe care se primesc corectii financiare. Premierea aceasta ar putea intra intr-un fond special care sa fie la dispozitia lor abia dupa ce proiectul implementat a trecut de receptia finala. Asta va incuraja executivele sa nu amane la nesfarsit finalizarea investitiilor din fonduri europene”.

Sustinatorii ideii de acordare de pensii speciale propun ca sursa de finantare pentru sustinerea cheltuielilor sa fie asigurata din bugetul administratiilor publice locale, care vor evidentia incepand cu anul 2019, in capitol bugetar distinct de cheltuieli, sumele necesare pentru plata indemnizatiilor prevazute de aceasta lege.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole