Deputatul Durus (USR): Asanarea abuzurilor nu trebuie sa aiba culoare politica – Nedreptatile impotriva pensionarilor cu grupa I si a II-a indreptate prin lege

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Camera Deputatilor a votat miercuri propunerea legislativa de modificare a articolului din Legea 263/2010, cu privire la persoanele care au lucrat in grupa I si a II-a, pensionate inainte de 1 ianuarie 2011. Acestea au fost defavorizate in urma recalcularii incheiate la finalul anului trecut in baza Legii 192/2015 si a HG 291/2017. Peste 63.000 de pensionari au pierdut majorari cu pana la 50% a pensiei, prin cresterea abuziva a stagiului complet de cotizare.

Parlamentarul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a incercat de aproape un an sa determine Guvernul si majoritatea PSD-ALDE sa indrepte inechitatile create. Dupa ce a depus interpelare catre Ministerul Muncii, la inceputul primaverii acesta a depus si propunere legislativa pentru modificarea Legii 263/2010.

„E o satisfactie personala ca un proiect de lege care rezolva discriminarile suportate de multi pensionari cu grupele I si II a trecut de plenul Camerei Deputatilor. Sunt 9 luni de cand am inceput primele demersuri. Ele s-au finalizat cu propunerea legislativa depusa la Parlament, in care am prevazut punerea pe picior de egalitate, la calcularea pensiei, intre cei iesiti din activitate inainte de 1 ianuarie 2011 si cei pensionati dupa aceasta data.

Guvernul PSD-ALDE i-a purtat prin tribunale ca sa-si recastige dreptul care li se cuvenea. Multi dintre ei nu au mai prins aceasta reparatie morala care li se face dupa votul de ieri din plen. Numarul lor se reduce in fiecare zi, pentru ca sunt plini de boli profesionale si media de viata e cu aproape 10 ani mai mica decat media generala. De aceste persoane si-a batut joc 33 de luni Guvernul PSD-ALDE. Ma bucur ca au fost parlamentari PSD care au sustinut drepturile acestor pensionari, au semnat pe propunerea mea si au votat ieri (n.n.-miercuri 4 iulie a.c.) in plen. Indreptarea unor abuzuri nu trebuie sa aiba culoare politica ”, a declarat parlamentarul USR.

In cele 33 de luni pomenite de deputat, unii pensionari au pierdut aproape 30.000 de lei din pensia care li se cuvenea. Legea votata miercuri nu le va aduce beneficiarilor, retroactiv, banii in buzunar. Conform unui principiu de drept, legea civila nu retroactiveaza. Recuperarea sumelor se va putea face doar prin instanta. Legea votata miercuri va intra in vigoare de la 1 octombrie, cu un termen de recalculare a drepturilor de 12 luni. Din pacate nu s-a mentinut termenul de recalculare cerut de Durus, de 6 luni si nici intrarea in vigoare a legii imediat dupa publicare. Asta ar fi permis pensionarilor sa-si primeasca mai repede pensiile majorate.

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2