Deputatul Gabriel Zetea: Liberalizarea haotică a pieței energiei fost o aberație. Reglementarea temporară a prețurilor le va face suportabile pentru populație

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

După aproape doi ani de la liberalizarea haotică a pieței energiei, PNL începe să admită că schema compensării nu funcționează, iar PSD va continua să depună toate eforturile pentru a convinge PNL de faptul că s-a greșit flagrant în momentul liberalizării pieței, fără a stabili câteva reguli clare în acest sens. Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, se întreabă dacă atunci când ministrul Energiei, Virgil Popescu, a decis liberalizarea pieței energiei concomitent cu stoparea sau închiderea mai multort facilități de producție a energiei electrice, a fost prostie sau rea intenție din partea acestuia.

”Liberalizarea din energie trebuie suspendată pentru un an sau doi. Avem prețuri foarte mari la energie, prețuri istorice, unde megawatt-ul oră în România a ajuns să se tranzacționeze cu 3.000 de lei, ceea ce a adus cel mai mare preț pentru populație și pentru societățile comerciale din Uniunea Eurpeană. Trebuie să oprim această speculă și să regândim soluția plafonării prețului pentru populație și IMM-uri, care este bună doar parțial. Am venit în sprijinul populației vulnerabile și a agenților economici cu o măsură de ajutor, însă am încurajat specula la distribuitor. Pentru că nu a fost stabilit un plafon până la care prețul poate fi compensat, Ministerul Energiei a acumulat datorii de 31 de miliarde de lei în mai puțin de un an de zile, sumă care nu poate fi susținută din bugetul de stat.

Operatorii nu au răspuns corect la decizia Guvernului de a compensa facturile și au continuat să majoreze speculativ prețurile. Liberalizarea haotică a fost o decizie aberantă. Soluția corectă este cea propusă de PSD: reglementarea temporară a prețurilor la energie. PNL trebuie să își asume greșeala de a liberaliza haotic piața energiei și să accepte varianta PSD, care ar aduce iar prețuri decente și suportabile pentru populație”, a declarat Gabriel Zetea, parlamentar PSD de Maramureș.

Soluția PSD privind reglementarea în două trepte prevede o primă etapă între 1 septembrie – 31 decembrie 2022, unde pentru energia deja vândută să existe o compensare între prețul facturilor și un preț mediu al pieței, iar de la 1 ianuarie 2023 o reglementare a prețurilor practicate și a adaosului comercial, pe o durată determinată, cu actualizări periodice în funcție de costurile de producție. Indiferent de varianta agreată de Coaliție, Guvernul va continua să susțină consumatorii casnici și în special pe cei cu venituri mici. La acest nivel nu vor avea loc modificări ale prețurilor din facturi.

”Românii așteaptă soluții, nu pasarea responsabilităților în Coaliție. PNL să își asume Ministerul Energiei și gestionarea pieței de energie. Să încetăm cu pasarea problemelor. E nevoie de o ședință amplă a Coaliției și cu ministrul Finanțelor și cu Ministru Energiei, din care să se iasă cu decizii clare. Este imoral și chiar revoltător ca ministrul Energiei să plece în concediu fix în perioada în care trebuie luate deciziile decisive pentru pregătirea cele mai grele ierni din punct de vedere energetic din istoria României”, a concluzionat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. vasile

    Cine vorbeste de competenta? tocmai un individ care a rezovat problema deseurilor menajere pentru tot Maramuresul asa de bine ca probabil nicodata nu va fi functional acel depozit de la Sarbi- Farcasa. Si trebuie sa fii naiv sa crezi ca cineva va raspunde pentru milioanele cheltuite in ZADAR , atata timp cat partidul acopera totul si mai ales incompetenta! Acest Zetea spunea ca va da in judecata constructorul, dar au trecut deja ani si praful s-a ales de depozit si de proces (daca a fost vreodata asa ceva!) Dar cui ii pasa ?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole