Deputatul USR, Vlad Durus, taxeaza lipsa de solutii in problema poluarii Sasarului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Dupa o luna de la deversarile in raul Sasar de ape de mina incarcate cu metale grele provenite galeria minei Suior pare ca autoritatile au uitat de accident. Atunci au reactionat tarziu si balbait, acum e totul roz si frumos. Desi specialistii sunt foarte ingrijorati de frecventa cu care se repeta fenomenul, oficialitatile par de neclintit din starea de letargie.

Deputatul USR de Maramures, Vlad Durus, considera inacceptabil un astfel de comportament venit din partea institutiilor abilitate. „Prefectul judetului, conducerea Companiei Remin, cei de la Apele Romane, au obligatia sa linisteasca populatia prezentand programe si actiuni menite sa stopeze/reduca poluarea. Ei au ales sa „linisteasca” populatia prin a ignora ceea ce se intampla. A trecut vremea ascunderii gunoiului sub pres. Deversarile de ape de mina incarcate cu metale grele de la Suior, scurgerile de pe solul contaminat de la depozitul de pirita arsenioasa si de pe perimetrele fostelor flotatii sunt un real pericol pentru mediul inconjurator si pentru populatie”

In bazinul minier Baia Mare nu au fost realizate studii prin care sa se estimeze si sa se evalueze riscurile privind acumularile de ape in spatiile subterane, timpii de acumulare, caile de evacuare si scenariile de interventie. In literatura de specialitate exista abordari ale acestor subiecte, inclusiv solutii de diminuare a reactivitatii sulfurilor care trebuiau adaptate conditiilor geominiere din zona. Baia Mare are o scoala mininera inca din 1864, care dispune de un corp profesoral calificat in a aborda tematici si gasi solutii in astfel de probleme. Din pacate, specialistii universitatii, care puteau lucra impreuna cu inginerii din productie, nu au fost consultati pentru a realiza studii de inchidere a minelor (in termeni generali) sau de gestionare a apelor de mina care se acumuleaza in subteran (in particular).

Vlad Durus a formulat si a citit in Parlament, la inceputul acestei saptamani, o interpelare adresata ministrului economiei, Danut Andrusca, prin care a cerut ca ministerul sa comunice care sunt masurile dispuse a se lua pentru stoparea/reducerea poluarii si calendarul de aplicare a acestora. „Neglijarea efectelor produse de aceste deversari si continuarea politicii de indiferenta fata de starea in care se gasesc cea mai mare parte a acestor perimetre miniere inchise creaza premise pentru producerea unor dezastre ecologice, cu efecte greu de cuantificat nu doar asupra mediului sau a sanatatii populatiei, ci si in plan international. Romania risca sanctiuni extrem de dure din partea Uniunii Europene ca urmare a nerespectarii obligatiilor de mediu”, a spus de la tribuna Parlamentului deputatul USR de Maramures, Vlad Durus.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2