Descinderi la membrii unei retele specializata in contrabanda cu tigari din Maramures

home camp2
home camp2
home camp2

Politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramures, impreuna cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures, au efectuat 18 perchezitii domiciliare, in diferite localitati de pe raza judetului Maramures, in cadrul unei actiuni complexe, avand ca obiectiv destructurarea unei grupari infractionale organizate axata pe contrabanda cu produse accizabile din tutun de provenienta ucraineana. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 24 de persoane care la aceasta data au calitatea de suspecti, prejudiciul adus bugetului de stat de membrii gruparii infractionale fiind estimat la valoarea totala de 1.450.000 lei.

In anul 2016, politisti de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Sighetu Marmatiei, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramures, au demarat activitati de monitorizare a unei grupari infractionale organizate formata din mai multe persoane, cetateni romani si ucraineni, specializata in contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana.

Din probele administrate pana la aceasta data a rezultat faptul ca, in perioada februarie 2016 – septembrie 2017, grupul infractional organizat a traficat numeroase cantitati de produse accizabile din tutun provenite din spatiul extra-comunitar  (Ucraina) prin introducerea frauduloasa in tara, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal.

De asemenea, in urma unor actiuni punctuale desfasurate in aceasta perioada politistii de frontiera au confiscat de la membrii gruparii, cantitatea totala de 126.443 pachete de tigari de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat insumand valoarea totala de 1.450.000 lei (incluzand accize, TVA si taxe vamale).

Totodata, au fost indisponibilizate 19 autoturisme folosite de membrii grupului infractional in activitatile ilicite de transport a tigarilor provenite din contrabanda.

Din cercetarile efectuate a rezultat faptul ca grupul infractional a procurat, cu sprijinul unor cetateni ucraineni, numeroase cantitati de tigari din spatiul extra-comunitar, facilitandu-le acestora introducerea ilicita in Romania prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal.

Activitatea gruparii era organizata de asa maniera astfel incat sa permita o sincronizare perfecta intre diferitele sectiuni ale gruparii, reprezentate de persoanele cu atributii de preluare si de transport al produselor traficate direct din frontiera, de persoanele cu atributii in depozitarea temporara a acestora la diferite locatii de pe raza jud. Maramures si de membrii gruparii cu rol in coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare inspre beneficiari si in livrarea efectiva la destinatie.

 In data de 27 septembrie, incepand cu ora 6.00, politistii de frontiera delegati de procurorul D.I.I.CO.T. – Biroul Teritorial Maramures au descins la 18 adrese apartinand membrilor gruparii, pe raza jud. Maramures, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si contrabanda.

In urma actiunii au fost descoperite si ridicate in vederea confiscarii sute de pachete de tigari de provenienta ucraineana, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile si cartele de telefonie mobila pentru retele ucrainene si romanesti precum si inscrisuri care atesta implicarea celor in cauza in activitati infractionale.

In prezent, procurorii D.I.I.CO.T. si politistii de frontiera din cadrul ITPF Sighetu Marmatiei desfasoara activitati specifice in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate si a documentarii intregii activitati infractionale, la final urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 24 de persoane care la aceasta data au calitatea de suspecti.

In cursul zilei de miercuri, 27 septembrie, mai multe persoane vor fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramures in vederea audierii si dispunerii masurilor care se impun.  

 Lucratorii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei au fost sprijiniti in activitatile de efectuare a perchezitiilor domiciliare de catre Inspectoratul Judetean de Jandarmi Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *