Descoperă Maramureșul autentic, prin intermediul unor circuite tematice sau al unor experiențe magice în mijlocul naturii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Când spui Maramureș, te gândești la tradiții. La biserici vechi de lemn, porți maramureșene, natură, oameni de toate vârstele îmbrăcați în straie populare, dar și la abundența de preparate tradiționale, stropite cu horincă din belșug. E un tărâm magic, pe care, odată ce-l descoperi, te atrage ca un magnet și îți dorești să revii iar și iar să-l redescoperi. Iar Maramureșul te prinde în mrejele sale indiferent că ești de-al locului, că vii din alte regiuni ale României ori din străinătate.

Fiecare turist care ajunge în Maramureș are pasiuni și interese diferite. Unii vor să ajungă la principalele obiective turistice, precum Cimitirul Vesel, bisericile de lemn, Mănăstirea Bârsana, alții vor să descopere Maramureșul prin obiectivul aparatului de fotografiat, în timp ce unii vor să simtă adrenalina, coborând cu bicicleta pe diferite trasee, în mijlocul naturii. Astfel, în funcție de preferințe, există varianta potrivită pentru fiecare.

Maramureșul cultural

Cimitirul Vesel, bisericile de lemn, unele dintre ele incluse în patrimoniul mondial al UNESCO, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Mănăstirea Bârsana, Turnul Ștefan sau Muzeul Satului Maramureșean sunt doar câteva dintre obiectivele care fac din județul Maramureș o atracție nu doar pentru turiștii români, ci în special pentru cei din străinătate. Anual, zeci de mii de turiști ajung în Maramureș și vizitează principalele puncte de atracție, dar și unele locuri mai puțin cunoscute publicului larg.

Maramureșul fotogenic

Unii dintre cei mai cunoscuți fotografi români și străini au ales să descopere Maramureșul prin obiectivul aparatului de fotografiat. Și nu au regretat deloc alegerea făcută, pentru că rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Peisajele spectaculoase, la răsărit sau la apus, portul popular, portretele țăranilor maramureșeni ori obiceiurile de zi cu zi ale acestora au fost surprinse în instantanee care au primit aprecierea tuturor. Tocmai de aceea, periodic sunt organizate tabere de fotografie în diferite zone „fotogenice” ale Maramureșului.

Maramureșul ciclistic

Peisajele spectaculoase ale Maramureșului pot fi descoperite și de pe bicicletă, în unele zone fiind trasee special amenajate pentru pasionații de ciclism. Având grade diferite de dificultate, traseele pot fi de asfalt, pe poteci și ulițe sau mixte, iar ca și grad de dificultate unele se adresează începătorilor, dar sunt și unele pentru cei mai experimentați.

Traseele sunt marcate de regulă cu semnul „C”, roșu pe fond alb sau albastru, fiind vopsit pe arbori, lespezi, stâlpi sau fiind imprimat pe săgeți indicatoare. Unele trasee pot fi străbătute în circuit, unele dus-întors cu același traseu la întoarcere, iar altele se pot parcurge într-un singur sens.

Maramureșul de la înălțime

O altă variantă pentru a descoperi peisajele autentice ale Maramureșului sunt drumețiile montane. 43% din suprafața județului se află situată în zona montană a Carpaților Orientali, principalele formațiuni montane fiind Munții Rodnei, Munții Maramureșului și lanțul vulcanic Igniș-Gutâi-Țibleș. Pentru a te bucura de frumusețea peisajelor, de mirosul pădurii și de sunetul păsărilor sau al animalelor sălbatice, îți recomandăm să te echipezi corespunzător, să-ți iei bețele de trekking și să o iei la pas pe traseele marcate, fie cu o hartă la purtător, fie cu un ghid care cunoaște zona.

Maramureșul gastronomic

Maramureșul poate fi descoperit și prin prisma preparatelor tradiționale, a bucatelor pregătite cu mult drag și pricepere de socăcițe, după rețete transmise din generație în generație. Și, pe lângă bucatele specifice zonei, trebuie încercat și medicamentul universal din Maramureș, horinca. Se spune că “cine vizitează o casă de moroșan, sigur nu o părăsește cu stomacul gol”.

Maramureșul autentic

Obiecte cioplite în lemn, vase și obiecte decorative din lut, cămeși și ii cu motive populare, dar și multe alte obiecte sunt făurite cu multă trudă de meșterii și artizanii populari din Maramureș. În atelierele lor, duc mai departe meseria transmisă din tată-n fiu, iar din mâinile lor ies adevărate opere de artă populară, apreciate peste tot în lume.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilitățile de explorare a Maramureșului. Toate aceste circuite, dar și alte circuite personalizate sunt reunite sub numele Sfaradventure, un proiect inițiat de agenția de turism Sfara Tours Baia Mare. Acestea se desfășoară într-un cadru organizat, cu specialiști care cunosc zona, în funcție de specificul fiecărui circuit.

Detalii despre trasee, program și tarife pot fi obținute la numărul de telefon 0745.812663 sau printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook Sfara Tours Baia Mare.

Foto: Gabriel Motica/ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Popica

    e frumos materialul ! dar niste linkuri cu trasee ? as vrea sa merg pe ignis si nici nu stiu de unde sa pornesc .

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2