Desesti, satul cu o revista proprie

Reclame home 1
Reclame home 1

Desesti (36)Joi, 25 august, la Caminul cultural din Desesti a fost lansat primul numar al revistei “Cronica satului Desesti”, realizata la initiativa si din fondurile proprii ale poetului si jurnalistului Gheorghe Parja, respectiv ale parintelui paroh Ioan Ardelean. Evenimentul a fost precedat de o liturghie arhiereasca oficiata de Dr. Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, impreuna cu un sobor de preoti.

Atat la serviciul religios, cat si la evenimentul cultural au luat parte intregul sat, mare parte dintre sateni fiind imbracati in port popular, dar si multi artisti si copii-invatacei, membri ai Taberei Internationale de Arta si Solidaritate aflata in plina desfasurare. Au fost, de asemenea, prezenti si au luat cuvantul: Gheorghe Parja, pr. Ioan Ardelean, initiatorul taberei de pictura, dr. Iustin Sigheteanul, dr. Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures, primarul Gheorghe Bohotici, consilierul judetean Anton Rohian, prof. Andrei Fat si prof. Parasca Fat, intelectuali ai satului, ziarista Viorica Parja, studenta Mariuta Pop si altii. Din partea Institutiei Prefectului – Judetul Maramures a participat Anca Goja, secretara Cancelariei.

Dupa luarile de cuvant, au urmat momente artistice: interpreta Mariuca Verdes a doinit, ansamblul folcloric din localitate a cantat si a jucat, iar actorul Claudiu Pintican a sustinut un recital de poezie. Un alt moment important al zilei a fost vizita oaspetilor in Sala “Nichita Stanescu” din incinta Caminului cultural, loc care aminteste de trecerea indragitului poet pe taramurile maramuresene.

Primul numar al revistei “Cronica satului Desesti” vorbeste, in principal, despre istoria locurilor, despre evenimentele care se petrec aici an de an si despre oamenii satului. De 38 de ani incoace, la Desesti, in ograda Mamei Doca, in organizarea poetului si ziaristului Gheorghe Parja, au loc Serile de poezie “Nichita Stanescu”, care aduna la un loc poeti importanti de pe intreg teritoriul tarii, dar si din strainatate. Și tot aici, de mai bine de un deceniu, are loc an de an, prin grija mai ales a parintelui Ioan Ardelean si a sotiei sale, dar de fapt cu sprijinul intregii comunitati, o tabara de arta, in care copii mai putin norocosi se vindeca sufleteste invatand sa picteze alaturi de maestri. Desestiul e, totodata, satul unde s-a nascut “privighetoarea” Mariuca Verdes, dar si localitatea unde Mihai Covaci a infiintat un muzeu, cu case de lemn, cu covoare traditionale si o colectie impresionanta de ceramica. Cu siguranta, Desestiul are ce oferi, iar cei care vor realiza urmatoarele numere ale revistei nu vor duce lipsa de subiecte.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Elena

    Oare cum se face că nu apare printre sponsori primarul penal Cătălin Cerecheș, cel fără de care soții Gheorghe și Viorica Pîrja nu au putut face nimic atîția ani?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole