Deseuri – Zamfir Ciceu: “Modul de realizare a punctelor de colectare este in sarcina autoritatilor locale”

zamfir ciceuPresedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, infirma afirmatiile reprezentatilor Primariei Baia Mare, conform carora numarul tomberoanelor de gunoi din municipiu vor fi cu mult reduse fata de cele din prezent, odata cu implementarea sistemului integrat al deseurilor.

“Cei de la Primarie ne-au solicitat mai putine dotari decat cele prevazute in proiect, deci nu fac decat altceva sa induca o falsa problema, care nu exista. Locul punctelor de colectare le stabileste autoritatea locala, respectiv UAT-ul pe raza caruia sa face colectarea. Deci locul, numarul si toate acestea.

Dotarea acestor locuri de colectare revine sistemului de management integrat al deseurilor. Sistemul va pune la dispozitia UAT-ului un anumit numar de igluuri, containere si pubele, calculate potrivit studiului de fezabilitate.

Am solicitat inscris tuturor autoritatilor locale, inclusiv municipiului Baia Mare sa ne comunice nevoia pe care o are. Ne-au comunicat un numar mai putin de dotari decat cele care sunt calculate a fi date prin proiect, potrivit normei de calcul care a fost avuta in vedere. Noi vom onora, in limita a ceea ce s-a calculat si cumparat pentru fiecare UAT, dotarile necesare”, a spus Zamfir Ciceu.

Presedintele CJ mai sustine ca primariile care vor avea nevoie de mai multe puncte de colectare, vor putea solicita de la operator, care va fi obligat sa le depuna la dispozitia autoritatilor locale.

“Modul de realizare a punctelor de colectare este in sarcina autoritatilor locale. Acolo unde sunt nevoi mai mari decat cele care se pot face prin sistem, va fi o conditie pentru operatorul care va fi selectat, sa le aiba la dispozitia operarii pe acea zona.

Toata lumea trebuie sa inteleaga ca, odata ce se finanteaza un sistem integrat, trebuie sa gandim si sa-l operam asa cum a fost finantat”, a punctat Ciceu.

De asemenea, Zamfir Ciceu a adaugat ca, in cazul in care exista primarii care nu doresc sistemul, atunci vor trebui sa comunice dorinta.

“Daca la nivelul judetului Maramures, UAT-urile se exprima prin hotarari ale consiliului local, ca nu mai avem nevoie de acest sistem, sa o faca inscris si sa ne comunice, iar atunci vedem masurile care se impun”, a mai afirmat presedintele CJ.

Vlad HERMAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

8 Comments

 1. gheorghe

  oamenii astia is culmea. mai ieri ieseau impreuna si se laudau ce colaborare buna au si azi ies la paruiala. iar s-o umflat fasolea in primar sau ciceu e dus cu praporii ca nu mai intelege omu nimic. da lasati fratilor gunoiul pe strada sa vada europenii ce administratie faina avem.duce-v-ati in pustii cu figurile voastre cu tot.

  Reply
 2. dilau

  mai zamfir, a inceput un “mare razboi mare” in care tu nu ai nici o treaba desi esti presdintele cjmm, lupta cea mare se da defapt intre kake si gabriel. hai sa recunostem ca are si kake ceva dreptate, o investitie intr-o ” groapa de gunoi” – acasa la emilia bura. asta da ghinion draga doamna – chiar n-are nici un rost daca nu ” decarteaza” si baimarenii.

  Reply
  1. moshu

   Decarteaza, decarteaza dar flore nu are nici o treaba cu nica.El ii cu vanatoarea sau cum ar zice nenea colonelu’ pensionat : cu elicoptttteeerrrreeeellllleee !

   Reply
 3. Vasile Tivadar

  Cetăţenii satului Sârbi, comuna Fărcaşa, Maramureş au fost convinşi de către primarul comunei pastorul Stejerean de oportunitatea primirii pe păşunea satrului a unei platforme moderne ce are drept scop prelucrarea ,sortarea şi recuperarea de materiale refolosibile din deşeurile menajere ale imprejurimilor. Este adevărat că şeptelul comunei s-a redus drastic, apariţia unui centru industrial care asigura venituri mult mai substanţiale decît cel din zootehnie a dus la comercializarea vitelor. Argumentul convingător stând în bunăstarea adusă comunei prin acceptarea unei multinaţionale care a dat de lucru şi a virat taxe şi impozite bugetului local ce a permis dezvoltarea fără precedent a comunei. Pentru realizarea acestui deziderat care dădea bătăi de cap de mai mulţi ani consilierilor judeţeni, primarul comunei Fărcaşa , marjând şi pe influenţa sa în cadrul comunităţii neoprotestante din Fărcaşa a devenit parte primordială într-un proiect judeţean de zeci de milioane de euro,care are drept scop manageriatul deşeurilor menajere pe o arie mult mai largă. Închiderea gropilor de gunoi în diverse puncte ale judeţului aflate la sute de kilometri distanţă şi pregătirea prelucrării finale ale acestora doar la Fărcaşa ridică multe suspiciuni. Comunele mari ale judeţului din apropierea marilor centre urbane au refuzat rând pe rând mai zgomotos sau tacit şi cu cele mai neaşteptate influenţe primirea acestor depozite.Comuna Rozavlea a fost scutită de această găzduire datorită înfluenţei unui episcop ce are rădăcini prin zonă. Cu toate că prelucrarea şi reciclarea deşeurilor este un program de sorginte socialistă RRR ,iar rezolvarea acestora este vitală,îndârjirea cu care a fost şi este respinsă această activitate, subliniez este suspicioasă.
  Căutând modul de rezolvarea dealungul ultimilor decenii a acestei probleme în tările cu pretenţii de civilizate,am aflat că pe lângă soluţiile ştiinţifice industriale avizate de medii academice prin care la modul economic recuperează diverse materiale deficitare, a explodat şi o mafie a ” gunoaielor” care elimină în spaţiul înconjurător noxe, toxine, deşeuri industriale. Sub masca a diverse exporturi şi prin coruperea unor factori de maximă decizie sunt plantate kilotone de bombe biologice a căror detonator se declanşează aleatoriu. Fireşte metodele absolut ilegale sunt deosebit de avantajoase administraţiilor marilor acumulări urbane ,costurile fiind de zeci de ori mai mici decât cele oficiale.Mai mult se pare că arderea instantanee a materiilor organice conţinute în aşazisele depozite menajere sunt o sursă gratuită de energie ,chiar dacă noile şi modernele incineratoare(citeşte crematorii) consumă stratul de ozon şi măresc efectul de seră pe plan planetar ducînd la efecte ireversibile şi la catastrofe meterologice. Absolut întâmplător în preocupările firmei locale cu origini multinaţionale, mare binefăcătoare, se găsesc studii privind utilizarea marilor rezerve de reziduuri menajere în obţinerea de energii alternative.
  Revenind la comuna Fărcăşa ,se pare că edilul local nu a respectat proprietăţile celor care l-au ales construind un drum de acces peste terenurile acestora fără ai despăgubi şi fără a le aduce la cunoştinţă despre consecinţele pe termen lung a implantării unui astfel de depozit în zonă. Voci tinere ,ale localnicilor, întoarse acasă în vacanţă constatând ilegalităţile administraţiei locale şi celei judeţene fiind şi informate despre istoricul unor astfel de proiecte de pe mapamond au luat atitudine prin proteste domestice şi absolut legale . Acestora li s-au alăturat membri ai societăţii civile, , politicieni care promovează păstrarea curată a naturii ,cu reprezentare consistentă în Parlamentul European ( European Green Party). Cinismul aleşilor a fost fără precedent. Astfel au aprobat un protest doar o singură oră şi acela în curtea şcolii din localitatea Fărcaşa în data de. Apoi nimeni dintre cei aleşi nu s-au arătat de după perdele cu toate că la ora protestului inclusiv preşedintele consiliului judeţean Ciceu Zamfir era în biroul primarului din comuna Fărcaşa . S-a improvizat o adresă prin care sunt solicitate respectarea unor drepturi civile şi inclusiv protecţia membrilor comitetului de iniţiativă care doresc respectarea legilor şi organizarea unui referendum de consultare civică a cetăţenilor privind acordul acestora asupra acestui proiect gestionat de Consiliul judeţean.Costurile cu transportul deşeurilor vor fi afacerea deceniului. Fireşte că una e să transporţi gunoaiele 15 km şi alta este să transporti 150 km pe sens. Apoi faptul că se închid şi s-au închis diverse rampe din judeţ obligă pe managerii gunoaielor să câştige din presortare, compactare, sortare, transport, recuperare. Preţul câştigurilor se vor regăsi exact facturile emise de operatorii de gunoaie. Categoric nu se discută de reducerea preturilor la transport şi servicii cu parte măcar din sumele încasate din reciclarea sticlelor, a metalelor, a hârtiei,materialeor plastice.Acest proiect a fost gândit în urmă cu 9(nouă) ani ,categoric că s-a uzat moral înainte de a fi realizat. Proiectanţii de acum 9 ani nu au avut date şi metode actuale. Chiar dacă se discută de zeci de milioane de euro ca investiţii şi fonduri europene,aceste nu sunt menite să servească interesele româneşti ci doar a unor structuri multinaţionale mafiotehiar un preot cu parohie americana sosit in concediu in satul Buzeşti a explicat fără echivoc enoriaşilor potenţiale pericole generate de un astfel de managemenz. Preotul satului Buzeşti a fost aspru muştruluit de edil şi l-a ameninţat cu suspendarea fondurilor. . Vasile Tivadar

  Reply
 4. khdkhfsk kfjslk ldfj d

  noroc ca mai exista femei precum doamna Emilia Bura, carora le mai pasa de soarta acestei comunitati. Niste gunoi la reciclat pus in curtea lui Ciceu ar fi tare fain. Sa-l vedem atunci cat de tare pe pozitii va fi ca mirosul sigur nu-i va placea doar are manichiura facuta cu lac.
  Ciceu tu cu ce spary sau parfum te dai?

  Reply
 5. gelu

  Numai in Romania se poate intampla asa ceva. Nicaieri in occident statul nu negociaza cu Emilia Bura, primarul Fracasei sau “ecologistului “Tivadar pentru a cere permisiunea sa faca ceva . Pe domeniul public te supui reglementarilor legale de mediu si altor legi din domeniu. Ce e cu aceasta pretinsa democratie sectara? Hai sa nu facem nici statii de epurare a ca..tului, nici ferme de porci sau vite ca miroase urat pentru nobilimea rurala. Vina lui Z. Ciceu este aceea ca a lasat un asemenea proiect sa fie tergiversat nepermis si unor primar ca incompetentul ala din Grosi sa-si faca mendrele. De fapt a compromis mai tot, si proiectul Aeroportului si drumul Baia Sprie Barsana, tot. Si dupa moliul habarnist de Bragaru l-a pus sef pe comunistul de Dumuta. Ce sa mai spui, tara de rahat.

  Reply
  1. fara nume

   hai ma gelu ca chiar esti rau cu intentie. Pai daca cetatenii comunei Farcasa vor suporta mirosu de gunoi imputit pai nu trebuie sa fie de acord daca il vor sau nu. Cine il suporta? Ca nu statul roman sau cetatenii din alte localitati si apoi documenteaza-te si tu si vezi ca nu-i chiar ecologic.
   Barvo domana Bura. Daca altii tac ca momacii macar o femeie are puterea de a ridica problema. Ce va e ciuda ca o femeie va poate sta in cale la o armata de barbati? Bravo dansei. Macar are sange in vine. Mai sprijina cineva agricultura CURATA in Romania? Nici dracu ca la toti va place usturoiu din china, rosiile din turcia, strugurii si prunele din italia pline de chimicale ca oricum nu le mananca ei ca le manaca PROSTU de roman caruia nu-i pasa ce baga in gura si apoi se plange ca are arsuri la stomac, ca-l doare ficatu etc.
   Nu mai cumparati toate prostiile de chinezarii si produse super-extra ambalate in zeci de cutii si plasticuri si apoi o sa vezi ca aproape nu o sa ai gunoi de dus la tomberon. Cine te pune pe tine sa produci si sa arunci atat de mult gunoi? Aici e problema, dar ca si apa pe care o arunci pe canalizare ai vrea sa nu fii responsabil. Toti vrem sa facem dus in fiecare zi si sa nu simtim mirosul propriului nostru rahat. Sa-l simta altii dar din pacate il simtim noi baimarenii mai ales cand ploua. Nu-i asa ca e placut?

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1