Desi vecini in UE, polonezii si germanii au opinii foarte diferite unii despre ceilalti

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Polonezii si germanii sunt vecini in Uniunea Europeana, dar au opinii foarte diferite unii despre ceilalti, a aratat un studiu facut public marti, citat de dpa, informeaza AGERPRES.

Daca 56% dintre polonezi ii simpatizeaza pe germani, acest sentiment nu pare a fi reciproc, doar 29% dintre germani exprimand aceeasi simpatie fata de polonezi in studiul realizat in cadrul “Barometrului germano-polonez 2018”.

Conform aceluiasi sondaj, 66% dintre germani si 70% dintre polonezi nu au vizitat tara vecina de la caderea regimului comunist in Polonia, in 1989.

Sentimentele pozitive par sa creasca impreuna cu nivelul de cunoastere a tarii vecine: dintre germanii care au vizitat in mod regulat Polonia dupa 1989, 70% ii plac pe vecinii lor, invers procentajul fiind de 68% dintre polonezi.

Relatiile sunt umbrite de dispute istorice: 46% dintre polonezi sustin solicitarile de despagubiri financiare din partea Germaniei pentru crimele comise in Polonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, comparativ cu 40% care nu le sustin. In schimb, peste trei sferturi dintre germani considera ca nu este nevoie de despagubiri, aceasta fiind si politica guvernului.

Difera si atitudinile fata de Uniunea Europeana: 73% dintre polonezi s-au declarat europeni convinsi, comparativ cu doar 54% dintre germani.

Sondajul a fost realizat de institutul GfK pentru Institutul de politici publice, Fundatia Koerber si Fundatia Konrad Adenauer in perioada 5-12 aprilie in Polonia si 6-13 aprilie in Germania, fiind chestionate cate 1000 de persoane in fiecare tara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *