Despre magia cuvantului in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Lector universitar in cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord, dr Delia Anamaria Rachisan si-a lansat miercuri, 19 martie, prima carte dupa doctorat, intitulata „Formele magice si antropologia varstelor. Magia cuvantului in Maramures”.

Cartea ilustreaza doua obiceiuri specifice judetului nostru si anume „Tanjaua de la Hoteni” si „Udatorul din Surdesti”, forta magica a cuvantului in comunitatea de romani din nord-vestul Romaniei, antropologia varstelor, dar si o analiza a descantecelor, cuvintelor magice si blestemelor.

„Tanara noastra colega a scos o carte deosebita, un gir al Editurii Academiei, legata de traditiile din Maramures, in urma unui proiect post-doctoral”, a declarat decanul Centrului Universitar Nord, Gheorghe Glodeanu.

In calitate de reprezentant al Editurii Academice, directorul Mihai Popa a venit tocmai din Bucuresti la lansarea cartii la care a colaborat.
„Aceasta lucrare cu caracter monografic insotita de mijloace de informare audio-video pune in valoare obiceiurile si traditiile din zona Maramuresului, dar face si o comparatie cu alte zone cultural-traditionale, reprezentand astfel o incursiune istorica”, relateaza directorul Editurii Academiei.

In calitate de gazda, directorul Bibliotecii Judetene, Teodor Ardelean, si-a exprimat admiratia fata de mai tanara scriitoare.
„Lansarea unei carti din mediul academic, apartinand unei tinere cercetatoare stiintifice, este o bucurie pentru toti. O lucrare vivanta, cum imi place mie sa-i spun, ce provine din zona de cea mai mare rodire in domeniul antropologic, folcloric. E si firesc sa ne mandrim azi ca Delia vine cu o asemenea carte”, a conchis Teodor Ardelean.

Alina BOHĂȚEL

Foto: Roland STREBELI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Doamne ce ne dati sa vedem!

    Doamne ce fata de milog are si asta parca a trecut trenul peste ea sau i/a … a ramas fara cuvinte.Unde gasiti ZIARMM toate nulitatile astea sa le promovati.Chiar sunteti penibili si mai veniti sa ne cereti parerea de a imbunatatii siteul vostru cu asa nulitati il inchideti nu il promovati.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2