Despre ouale incondeiate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incondeierea oualor este practicata exclusiv de femei. Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate se diferentiaza in functie de localitate ce se prezinta in mai multe variante.

In prezent sunt folosite mai multe culori la incondeierea oualor, in trecut ele vopsindu-se in culori vegetale, insa astazi se utilizeaza mai des cele sintetice, chimice.

Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi, care au la baza o mare varietate de procedee si tehnici, astfel: culoarea rosie se obtine din coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, flori de sovarf, coaja de macies etc., albastrul se obtine din flori de viorele, galben se obtine din coji de ceapa, coaja de lemn paduret, coaja de lemnul cainelui, verdele poate fi obtinut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obtine din coaja verde a nucilor etc.

Tehnica incondeierii urmeaza un scenariu bine stabilit si anume: se spala cu grija coaja si se sterge cu otet (degresarea fiind necesara pentru prinderea uniforma a vopselei); se fierb la foc domol asezate culcat in apa vasului si apoi se introduc in baia de vopsea.

Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra). Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc.

La sfarsit, dupa scriere si imbaiere, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Daca dorim ca oul sa fie multicolor atunci se cufunda succesiv in culori din ce in ce mai inchise, dupa ce s-au scris motivele cu ceara, tot succesiv. Pentru a indeparta ceara, se pune oul aproape de o sursa de caldura si se sterge cu o pinza, apoi se unge cu ulei sau grasime pentru a-i da stralucire.

Sursa: ouaincondeiate.com 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2