China este a treia tara ca marime din lume, dupa Canada si Rusia si este situata in partea de est a Asiei, fiind marginita la est de Oceanul Pacific. Capitala Chinei este Beijing, cel mai important centru comercial, cultural, politic si educational. Desi este unul dintre orasele antice ale Chinei, in prezent se afla in topul celor mai dezvoltate orase din lume, cu numeroase cladiri zgarie-nori si cu centre comerciale imense si aglomerate. Centrul orasului e dominat de acoperisurile galbene ale Orasului Interzis, cel mai bine pastrat palat imperial.
Simbolurile orasului sunt: Piata Tiananmen, cea mai mare piata centrala din lume, Templul Raiului, cel mai mare complex pentru sacrificii din lume, unde imparatul aducea anual sacrificii in prima luna a calendarului chinezesc si Opera din Beijing, cu o vechime de peste 200 de ani, foarte populara in sec. XIX, in timpul dinastiei Qing, fiind cunoscuta ca unul din cele mai mari sisteme teatrale din lume. La inceput reprezentatiile puteau fi urmarite doar de membrii familiei regale, insa cu timpul s-a permis si accesul publicului.
Templul Raiului sau Templul Paradisului este mai cunoscut pentru zidul care il inconjoara. Acesta este denumit Zidul care Sopteste sau Zidul Ecoului. Are 3,72 metri inaltime, 90 de cm grosime si 65,1 metri diametru. Acest Zid care Sopteste este interesant deoarece un cuvant rostit in acel loc, cu buzele lipite de perete pare ca aluneca pe zid si poate fi auzit de persoanele situate in partea opusa. Pentru a avea efect trebuie sa fie indeplinite anumite conditii: in primul rand este important sa nu fie curtea prea zgomotoasa, in al doilea rand ambele persoane trebuie sa fie indreptate spre nord. Cel mai bine este sa va pozitionati cu spatele la cele doua camere, intrucat intrarea in curte previne ca vocile sa fie auzite de ceilalti oameni.
Shanghaiul este cel mai mare si mai dezvoltat oras al Chinei si pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, unul cu influente franceze, iar altul cu influente britanice. Aici pot fi vizitate: Templul lui Buddha, Orasul vechi, Gradina Yuyuan si cartierul financiar Pudong, unde se afla turnul de televiziune Oriental Pearl, care e al treilea cel mai inalt turn din lume si Turnul Jinmao, al treilea zgarie-nori ca marime din lume.
Orasul vechi
Turnul TV Oriental Pearl (Perla Orientala)
Shanghai este locul ideal pentru cumparaturi, mai ales datorita posibilitatii de targuire. Cea mai cunoscuta strada comerciala este Nanjing Lu, aflata in centrul orasului.
Strada comerciala Nanjing Lu
In Piata Xiangyang se gasesc de la haine pana la bijuterii si la jocuri pe calculator, majoritatea copii ale marilor firme, la preturi scazute.
Hong Kong e o zona administrativa si una dintre cele mai moderne si vizitate metropole din Asia. Acesta e format din insula Honk Kong, Kowloon si Noile Teritorii.
Tibetul e un loc foarte cautat datorita renumelui sau sacru, accesibil de multe ori doar initiatilor. Cea mai importanta regiune a acestuia e Lhasa, unde palatele si manastirile seamana mai degraba cu niste fortarete decat a lacase de cult.
Locurile permise turistilor sunt: Palatul Potala, unde au trait intregi generatii de Dalai Lama, Manastirea Jo-Khang, cea mai veche din Tibet si Palatul de Vara a lui Dalai Lama, situat in parcul Norbulingka, inconjurat de un zid inalt cu simboluri falice.
Lhasa-Tibet (Palatul Potala)
Cel mai mare simbol al Chinei il reprezinta Zidul Chinezesc, una dintre cele mai grandioase constructii ale civilizatiei umane. Constructia acestuia a inceput in timpul dinastiei Ming, lungimea la care ajunge in zilele noastre fiind de 6700 de km. Marele Zid Chinezesc a fost inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial inca din anul 1987.
La doar trei ore distanta de capitala provinciei Sichuan se afla rezervatia naturala Wolong, cea mai mare rezervatie de ursi panda din China. Vizitatorii pot observa ursii panda in mediul lor natural, se pot juca cu ei si pot ajuta supraveghetorii sa ii hraneasca.
In continuare va vom prezenta cele 10 minuni turistice ale Chinei, care merita vazute, conform infoturism.ro
- Pudong Skyline – Pudong este un cartier din Shanghai, aflat in partea de est a raului Huangpu si care a reusit sa devina centrul comercial si financiar al orasului. Daca in urma cu 20 de ani, aici erau ferme, in prezent, cerul este brazdat de zgarie-nori. Cele mai impresionante sunt: Oriental Pearl Tower (foto mai sus) si Shanghai World Financial Center.
- Pesterile Mogao – Pesterile Mogao formeaza un sistem de 492 temple, aflate la 25 km sud de Dunhuang, o oaza strategic amplasata la intersectia cu Drumul Matasii. Pesterile contin unele dintre cele mai reusite exemple de arta buddhista, operele fiind realizate in urma cu 1.000 ani.
- Marele Buddha din Leshan – Marele Buddha din Leshan este cea mai mare statuie de piatra din lume a zeului Buddha. Ridicarea statuii a inceput in 713, in timpul dinastiei Tang si a fost terminata abia in anul 803. Statuia se afla la confluenta raurilor Min Jiang, Dadu He si Qingy si are privirea indreptata spre muntele Emei Shan. Statuia Marele Buddha din Leshan are 71 metri inaltime, iar din 1996 se afla in patrimoniul UNESCO
- Muntele Huangshan – Muntele Huang este una dintre principalele atractii din China, se mai numeste si Muntele Galben deoarece, in timpul dinastiei Tang, imparatul Li Longji a crezut ca Imparatul Galben a devenit nemuritor acolo astfel ca i-a schimbat numele din Muntele Negru in Muntele Galben (Huangshan in mandarina). Situat in partea de est a Chinei, lantul muntos Huang este renumit pentru privelistile fabuloase, padurile de pin si stancile de granit acoperite de nori pufosi. In antichitate, pentru a ajunge pe culmile muntilor, au fost sculptate aproape 60.000 trepte din piatra. In prezent, turistii folosesc telecabinele.
- Croaziera pe raul Li – Daca ajungeti in provincia Guangxi, atunci este obligatoriu sa faceti croaziera pe raul Li, care pleaca din Guilin si ajunge pana la Yangshuo. Peisajul este decorat cu dealuri uimitoare, stanci ascutite, pesteri incredibile si sate, aliniate de-a lungul plantatiilor de bambus. Departe de metropolele ticsite de masini si cladiri inalte, privelistea de pe raul Li este superba.
- Armata de Teracota – Armata de Teracota reprezinta o colectie de sculpturi din teracota, construita la porunca lui Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei. Fiind cea mai populara atractie din Xian, armata de teracota este formata din 6.000 de soldati, generali, cai si artilerie si pazeste intrarea in mormantul imparatului Qin. Razboinicii de Teracota reprezinta o armata cu soldati de dimensiuni 1:1, fiecare cu trasaturi unice si cu stiluri de armuri diferite, in functie de gradul fiecaruia. Muzeul Armatei de Teracota e localizat in Xi an, provincia Shanxi.
- Portul Victoria – Portul Victoria este o atractie importanta din Honk Kong. Fiind unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume, portul se afla intr-un golf impresionant, ce ofera privelisti minunate asupra zgarie-norilor din Hong Kong. Cea mai buna modalitate de a vedea portul este la bordul feribotului Star.
- Orasul Interzis – Localizat in centrul orasului Beijing, Orasul Interzis este cel mai mare palat din lume si se intinde pe 72 hectare. Construit din 1406 pana in 1420, complexul este format din 980 cladiri si 8.707 camere, care sunt inconjurate de un sant adanc de 6 metri si un zid inalt de 10 metri. Timp de 5 secole, douazeci si patru de imparati si-au condus tara din acest palat pana la abdicarea lui Puyi, ultimul imparat al Chinei. Astazi, Orasul Interzis este muzeu.
- Palatul Potala – Situat la 130 metri deasupra vaii Lhasa, palatul Potala este o cladire monumentala, cu o inaltime de 170 metri, fiind una dintre cele mai frumoase atractii din Tibet. Constructia palatului a inceput in 1645, in timpul domniei lui Dalai Lama al cincilea si a fost terminata in 1648. Potrang Marpo, cunoscut si sub numele de Palatul Rosu, a fost adaugat intre 1690 – 1694. Palatul Potala a fost resedinta lui Dalai Lama pana in 1959, cand a avut loc Invazia Chinezeasca.
- Marele Zid Chinezesc – Marele Zid Chinezesc, despre care am amintit mai sus, reprezinta o serie de ziduri, a caror constructie a incepul in secolul 7 I.HR si a durat pana in secolul XVII. Intreaga lungime a zidului este de 6.350 km, zidul principal avand 2.400 km lungime. Lasat in paragina, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mica portiune din zid a fost reabilitata si este accesibila turistilor.
Raluca ÖSZ
Vezi aici oferta completa
Agentia de turism Mara International Tour
Baia Mare, Bd Unirii, nr. 5 (vis parcare magazin Maramuresul)
Mara International Tour – www.mara-tour.ro
Material realizat cu sprijinul Agentiei de turism Mara International Tour