Destinatii de vacanta: Cipru – Insula Afroditei

cipru-2Cipru – Insula Afroditei este una din destinatiile propuse de Agentia Mara International Tour Baia Mare pentru anul 2017.

Daca vizitati Cipru aveti ocazia sa admirati Grecia si Turcia la un loc – plaje mediteraneene insorite, sate incantatoare, ruine ale civilizatiilor antice si cultura locala deosebita.

VACANTA IN CIPRU – AVION DIRECT DIN CLUJ. VEZI AICI DETALII

MARA-TOUR-logo-site-blue

Cipru este o tara unica, unde puteti admira frumusetea unui peisaj variat, cu o flora si o fauna diverse si unde puteti vedea marturiile unei culturi vechi de peste 9.000 de ani.

Situata pe raul Pedieos, Nicosia este centrul unui sector admnistrativ si in prezent este singura capitala divizata din lume, partea nordica (turceasca) si partea sudica (greceasca) fiind despartite de o “Linie Verde”, o zona demilitarizata mentinuta de ONU. Orasul este un centru comercial, care produce textile, piele, ceramica, plastic si alte produse. Mine de cupru se afla in apropiere.

nicosia-d01

Nicosia a fost scena unor violente extreme inainte de dobandirea independentei, urmand ca dupa invazia turceasca din 1974, o parte din sectorul nordic sa fie izolata printr-o granita si sa se transforme intr-o zona tampon a Natiunilor Unite.

Limassol este al doilea oras ca marime din Cipru (dupa Nicosia), cu o populatie de 239.000 de locuitori (conform recensamantului din 2011). Limassol este un mare port la Marea Mediterana, utilizat in scopuri turistice si comerciale. Orasul este renumit pentru lunga lui traditie culturala si pentru faptul ca aici se afla Universitatea de Tehnologie a Ciprului. Un spectru larg de activitati si un mare numar de muzee si situri arheologice sunt disponibile vizitatorilor interesati.

Limassol

Este logic faptul ca Limassol atrage o rata larga de turisti, mai ales pe durata sezonului de vara, cazandu-i in diferite hoteluri si apartamente luxoase. In adaos pentru obiectivele turistice de aici, marina cladeste in prezent un proiect care va oferi o rata larga de servicii si atractii peste tot in Cipru. Proiectul se numeste „Limassol Marina”.

limassol-2

O atractie turistica deosebita intr-o vacanta in Cipru o reprezinta mozaicurile din antichitatea tarzie de la Kourion si Pafos, precum si bisericile bizantine, cu culorile lor stralucitoare si picturile sfinte din Muntii Troodos. In prezent, multe din aceste monumente fac parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Mozaicurile care s-au pastrat au decorat case private spatioase. Pe langa acestea, nu trebuie sa ratati nici locurile si vestigiile asociate cu mitul nasterii Afroditei.

kourion

Pe coasta sudica, la vest de Limassool, se afla cea mai frumoasa stanca din Cipru, cunoscuta mai mult sub numele de Stanca grecului. Conform legendei, aici a venit Afrodita pe lume, iesind din mare. Baile Afroditei, situate langa Polis, pe costa de nord, sunt populare printre turisti, cum este si capitala Nicosia, cu Muzeul Ciprului, Muzeul de Arta Bizantina si Muzeul Etnografic, aflat in palatul arhiepiscopal.

plaja-afroditei

Specificul bucatariei cipriote este dat de clima mediteraneeana, geografie si istorie. Aceasta a evoluat ca o fuziune intre bucataria greaca si turca, cu un farmec local. Felurile marine includ calamar si caracatita marinate in vin rosu, iar cel mai traditional peste este codul.

mancare-traditionala-cipriota

Si platica este foarte populara, deoarece este ieftina. Calamarul este prajit in aluat sau umplut cu orez, chimion, cuisoare si poate menta, apoi este prajit. Caracatita este facuta tocana cu vin, morcovi, rosii si ceapa. Cele mai comune legume folosite sunt cartofii in ulei de masline si patrunjel, conopida murata, dovlecei, taro si sparanghel.

Agentia de turism Mara International Tour

Baia Mare, Bd Unirii, nr. 5 (vizavi de magazin Maramuresul)

Mara International Tour – www.mara-tour.ro, 0262.221038/0744.380184.

Material realizat cu sprijinul Agentiei de turism Mara International Tour

ZiarMM

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *