Destinatii de vacanta: Istanbul, metropola aflata pe doua continente

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Istanbul este un oras aflat la confluenta mai multor culturi. Acest lucru si-a lasat amprenta asupra istoriei sale foarte vechi si a intregii sale dezvoltari de-a lungul secolelor. In urma diverselor civilizatii care si-au pus amprenta asupra orasului Istanbul au ramas o serie intreaga de obiective turistice si monumente istorice care pot fi astazi admirate de miile de turisti ce aleg sa isi petreaca cateva zile la Istanbul. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste obiective turistice care fac din Istanbul un loc ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.

Oferta turistica Istanbul, de la 255 euro – Circuit cu autocarul, plecare din Baia Mare (21 august – 26 august 2014)

Hagia Sofia    

Hagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Este considerata una din cele mai grandioase cladiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca. Numele ei provine din greaca si inseamna “Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”.

Moscheea Albastra  

Dorindu-se sa fie o moschee rivala cu Ayasofya, sultanul Ahmet I a construit moscheea albastra intre anii 1609 si 1616 fiind cea mai mare moschee din Istambul. Moscheea albastra este una din cele mai faimoase atractii din Istambul, fiind singura moschee din Turcia cu sase minareturi (turnulete), cele mai multe moschee avand doar cate patru, doua sau chiar un minaret.

Palatul Topkapi

Palatul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453. Formei finale a palatului ce acoperea o suprafata de 700.000 de metri patrati, i-a fost adaugata zidul de 1400 de metri lungime. Zidul este strapuns de trei porti principale: poarta Otluk, poarta Demir si poarta Imperiala (Bab-i Humayun), si de inca cateva porti mai mici.

Stramtoarea Bosfor

Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele(in turca “Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime. Cuvantul Bosfor vine din tracica ce inseamna “origine necunoscuta” si este interpretat in greaca ca “Trecatoarea vacii”, din legenda lui Io, unul din iubitii lui Zeus.

Turnul Galata  

Turnul Galata (Galata Kulesi) a dominat Beyoglu (cartier) inca din 1348 el fiind construit de o colonie genoveza ca parte din fortificatie si servea ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in oras deoarece erau multe case din lemn. Din turn se poate vedea o priveliste panoramica minunatata a orasului.

Podul Galata  

Podul Galata este cel mai vechi pod peste Golden Horn (estuar si port natural unde navele bizantine si otomane precum si cele comerciale erau ancorate) si a fost construit in anul 1453. Podul are 490 metri lungime, 42 de metri latime, are 22 de pontoane si face legatura intre centrul istoric al orasului si cartierul Eminonu (in acest cartier se afla principalele institutii religioase ale Imperiului Otoman precum si palatul imperial).

Marele Bazar

Marele Bazar din Istanbul este una din cele mai mari piete acoperite din lume avand 60 de strazi si 5.000 de magazine, atragand zilnic intre 250.000 si 400.000 de vizitatori. Este cunoscut pentru bijuterii, ceramica pictata manual, covoare, broderii si magazinele de vechituri. Marea majoritate a standurilor sunt grupate dupa tipul de marfa pe care o au expusa, avand o zona pentru produse din piele si bijuterii din aur.

Palatul Dolmabahce

Se afla pe malul Bosforului, in partea europeana si are gradini mari si frumoase. In interior este fastuos si bogat ornamentat. Se poate vizita doar palatul sau palatul + haremul (40 de lire/persoana). A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispozitia lui Mustafa Kemal Ataturk (“Parintele Turciei Moderne”) care a si murit aici in 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk. Dolmabahce se afla la capatul tramvaiului T1, deci are legatura directa cu cartierele Aksaray, Laleli, Eminonu.

Miniaturk

Este de fapt un parc in aer liber unde sunt expuse in miniatura principalele obiective turistice din Turcia. Are si o zona dedicata Istanbulului, unde puteti admira din toate partile Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi etc. Taxa de intrare: 10 lire/persoana. Este deschis pana la ora 18:00. Pe noi ne-a fascinat! Se poate ajunge acolo din Eminonu cu autobuzele 47, 47C, 47E. Statia unde trebuie sa coborati se numeste chiar Miniaturk.

Agentia de turism Mara International Tour

Baia Mare, Bd Unirii, nr. 5 (vizavi de magazin Maramuresul)

Mara International Tour – www.mara-tour.ro

Material realizat cu sprijinul Agentiei de turism Mara International Tour

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *