DEZBATERE PUBLICĂ – Ordinul de protecție se va aplica și în alte cazuri de violență, nu doar în cele domestice

Ministerul Justiției vrea să extindă aplicarea ordinului de restricție și în cazurile de violență petrecute în afara familiilor sau relațiilor de concubinaj. Autoritățile spun că actele de violență se pot manifesta în toate tipurile de relații sociale pe care individul le dezvoltă. Acum beneficiarii ordinului de protecție sunt exclusiv victimele violenței domestice. Însă acest lucru se va schimba. Acest ordin de protecție ar urma să se aplice pentru fiecare persoană a cărei libertate, integritate fizică sau psihică, dar a cărei viață este pusă în pericol, indiferent de mediul în care actul de agresiune se manifestă și de relația victimei cu agresorul.

Potrivit prevederilor viitoarei legi, ordinul de protecție provizoriu se va emite imediat de către polițist, la cererea scrisă a victimei, dacă din evaluarea situației de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvarșirea unui alt act de violență îndreptat asupra victimei, care îi pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia. Ordinul de protecție provizoriu se va aplica pe o perioadă de cel mult 5 zile și va putea cuprinde una din următoarele măsuri: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățămant a persoanei protejate, obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, documentele în care acestea sunt înscrise precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Ordinul de protecție provizoriu va fi supus confirmării de către procuror și, „dacă apreciază necesar, anterior confirmării, procurorul poate asculta victima pentru a-i aduce la cunoștință măsurile care au fost dispuse, conținutul lor și posibilitatea de a renunța la acestea. Respectivul ordin poate fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la emitere, contestația urmand a fi judecată în regim de urgență și cu citarea părților.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu