Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a organizat joi, 11 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, o dezbatere publica – preconsultare comunitara cu privire la viitoarea strategie pentru un minerit modern, in contextul european actual. Minitserul Economiei are printre prioritatile din anul 2016 si promovarea Legii Minelor si a Strategiei Miniere 2017-2035, pentru care propune viziunea: “Romania 2035 – tara cu minerit durabil, transparent si curat – factor de progres economic, pentru bunastarea cetatenilor”.
Dezbaterea a fost moderata de Mihai Sorin Gaman, director general adjunct in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, care a realizat si o prezentare generala a temei. In deschidere, au luat cuvantul Sebastian Mihai Luput, prefectul judetului Maramures, si Gabriel Valer Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
“Pana la un moment dat, Maramuresul era un pol de dezvoltare datorita industriei mineritului. Prin prisma muncii pe care am desfasurat-o la ANAF inainte de a deveni prefect, cunosc destul de bine domeniul mineritului maramuresean si activitatea companiei Remin. Inchiderea acestei societati a influentat activitatea economica a intregului judet. De asemenea, au ramas perimetre in cadrul carora trebuie sa continue activitatile de ecologizare, iar pentru acest lucru avem nevoie de finantare din partea Ministerului Economiei. Toti cei care sunteti astazi aici (reprezentanti ai UAT-urilor din zonele unde a existat minerit, cunoscatori ai domeniului mineritului) aveti ocazia sa discutati cu reprezentantii Ministerului Economiei despre ce se va intampla cu mineritul in Maramures”, a precizat Mihai Sebastian Luput.
Gabriel Zetea a aratat ca autoritatile judetene au incercat in ultimii ani sa impulsioneze redeschiderea macar partiala a unor perimetre aflate in proprietatea Remin si oferirea lor spre exploatare unor companii private. De asemenea, Zetea a punctat necesitatea elaborarii unei strategii integrate, care sa prevada si modalitati de pregatire a fortei de munca in domeniu.
Mihai Sorin Gaman a subliniat faptul ca prin viitoarea strategie se va da dovada de mai multa transparenta, intrucat colaborarea cu societatea civila poate facilita dezvoltarea activitatii miniere. Strategia va prevedea obigatii ale investitorilor in ceea ce priveste transparenta, inclusiv in aspectele financiar si fiscal. De asemenea, Legea Minelor va avea un capitol special privind transparenta. Actele normative vor trebui sa cuprinda, totodata, obligatiile de refacere a mediului si de ecologizare a perimetrelor miniere ale investitorilor.
Partea a doua a intalnirii a cuprins o sectiune de intrebari si raspunsuri. Mihai Sorin Gaman a vorbit despre dorinta unitatilor administrative teritoriale de a primi o parte din redeventele directionate catre bugetul statului si a aratat ca ministerul este deschis sa poarte o discutie pe aceasta tema, cu toate ca resursele sunt ale statului roman si de beneficiile exploatarii trebuie sa beneficieze intreaga populatie. De asemenea, Mihai Sorin Gaman a spus ca este probabil ca, in aceasta toamna, activele Remin care nu vor fi folosite in cazul unei eventuale reinceperi a activitatii de minerit sa fie scoase la vanzare.
Institutia Prefectului – Judetul Maramures
Povesti.Nici in 2050 nu va exista minerit in Maramures.Ceva cariere si escavat de nisip,in rest noi nu suntem in stare sa zugravim un amarat de bloc si ne gândim la redeschiderea mineritului.Cine si cu ce bani?