DGA: Incidentele de integritate, cu 25% mai putine in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incidentele de integritate au inregistrat o scadere cu 25% in anul 2016, ca urmare a demersurilor preventive intreprinse de Directia Generala Anticoruptie (DGA), s-a aratat in sedinta de analiza a principalelor activitati de prevenire si combatere a coruptiei desfasurate in anul 2016.

Acest lucru “confirma ca suntem pe o traiectorie corecta in vederea indeplinirii obiectivului general 5 din Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020, care prevede necesitatea reducerii cu 50% a cazurilor de fraudare si corupere, implicit a incidentelor de integritate”, informeaza un comunicat al DGA transmis AGERPRES.

Una dintre bunele practici evidentiate o reprezinta “Metodologia de evaluare a riscurilor de coruptie”, testata de catre DGA in cadrul strategiilor anterioare, care a fost implementata la nivelul a patru institutii — Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

“In referire la mijloacele moderne de prevenire a coruptiei, aferent bunei practici a unitatii noastre consemnate in domeniul testarii integritatii, politistii DGA au acordat expertiza institutiilor similare din Bulgaria, Serbia, Peru, Republica Moldova, Ungaria sau Polonia”, se arata in comunicat.

In acelasi context, cadrele DGA au furnizat expertiza pe linia aplicatiei MARC (Management asistat al riscurilor de coruptie) catre state care si-au manifestat interesul pentru implementarea acestui instrument de lucru (Ucraina, Kargastan, Bosnia si Hertegovina).

“In ceea ce priveste sesiunile cu caracter preventiv, in anul 2016 au fost organizate in cadrul structurilor ministerului 3.673 activitati de informare si instruire (cu 4% mai multe comparativ cu anul 2015), la care au participat peste 55.018 de angajati ai MAI. Din totalul participantilor la aceste activitati, 10.707 detineau functii de conducere (+29%)”, precizeaza DGA.

Ca urmare a eforturilor sustinute pentru derularea actiunilor de informare si instruire anticoruptie, au fost consemnate 189 de situatii in care functionarii ministerului au sesizat DGA atunci cand li s-au oferit sume de bani sau alte foloase in schimbul unor servicii, ori au denuntat cazuri in care colegii lor au fost implicati in comiterea unor fapte de coruptie.

Dintre situatiile privind denuntarea unor acte de coruptie de catre lucratori ai MAI, semnificative sunt cazul unui politist rutier caruia i s-a oferit drept mita un autoturism BMW X6 pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu (in legatura cu comiterea de catre o persoana a unei infractiuni la regimul rutier), precum si cel referitor la un politist de frontiera care a refuzat suma de 20.000 de euro, oferita pentru a facilita efectuarea unor formalitati vamale fictive (in scopul inchiderii unor operatiuni de tranzit vamal).

In baza Ordinului MAI nr. 256/2012 privind procedura de testare a integritatii profesionale a personalului ministerului, in anul 2016, lucratorii DGA au efectuat 67 de teste de integritate profesionala — 64 cu rezultat pozitiv (in sensul ca lucratorii MAI testati au dat dovada de integritate) si trei cu rezultat negativ.

Aceste teste au vizat 74 de lucratori ai ministerului, dintre care doar trei au primit sume de bani sau foloase pentru a nu isi indeplini atributiile de serviciu.

In situatia testelor de integritate cu rezultat negativ, au fost sesizate structurile de Parchet competente din punct de vedere teritorial pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuarii de acte procedurale penale in scopul probarii activitatii infractionale.

In anul 2016, s-au efectuat cercetari si au fost inaintate la parchet peste 3.000 dosare penale (in crestere cu 4% comparativ cu anul 2015).

“Ca urmare a activitatilor procedurale derulate de politistii DGA, s-au emis rechizitorii in 387 dosare penale si au fost incheiate acorduri de recunoastere a vinovatiei in 48 dosare (ceea ce inseamna un plus de 17%). Totodata, au fost efectuate cercetari cu privire la 1.935 persoane suspecte, dintre care 348 lucratori MAI (+15%). In intervalul analizat, au fost inculpate 1.455 persoane, dintre care 245 lucratori MAI”, se mai arata in comunicat.

In ceea de priveste masurile preventive dispuse, au fost puse in aplicare mandate de arestare fata de 272 persoane, dintre care 76 la domiciliu. Totodata, fata de 345 inculpati s-a dispus masura controlului judiciar.

La nivelul structurilor unitatii au fost realizate 140 actiuni de prindere in flagrant, care au vizat 157 de persoane cercetate pentru fapte de coruptie sau asimilate.

Un aport deosebit in activitatea de cercetare penala l-au avut investigatorii sub acoperire din cadrul DGA, pentru obtinerea de date si informatii cu privire la savarsirea unor infractiuni. In acest context, investigatorii sub acoperire ai DGA au efectuat activitati pentru obtinerea de probe in 78 dosare penale.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2