DGPI: In 2018 au fost emise 34 de avize negative pentru accesul la informatii secrete

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Directia Generala de Protectie Interna a MAI precizeaza ca in anul in curs au fost emise, pana la aceasta data, 34 de avize negative, 28 privind autorizarea accesului la informatii clasificate secrete de stat, respectiv sase pentru accesul la informatii clasificate secrete de serviciu, informeaza AGERPRES.

„Activitatea de revalidare a accesului la informatii clasificate s-a desfasurat continuu si constant la nivelul DGPI si al unitatilor predecesoare, sens in care oferim, cu titlu de exemplu, situatia comparativa, pe ultimii cinci ani, a avizelor negative emise pentru personalul MAI: 2013 – 53, 2014 – 22, 2015 – 17, 2016 – 14, 2017 – doua (in conditiile in care in prima jumatate a anului 2017 a avut loc procesul de reorganizare si operationalizare a DGPI)”, informeaza un comunicat al DGPI din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis marti AGERPRES.

DGPI, prin structurile specializate, realizeaza verificarile de securitate in scopul acordarii/neacordarii avizelor necesare accesului la informatii clasificate pentru personalul MAI, conform prevederilor legale in vigoare.

„Mentionam ca verificarile de securitate se realizeaza cu privire la tot personalul MAI, prin urmare nu vizeaza doar politisti. De exemplu, in cursul anului 2018 au fost emise avize negative pentru 11 cadre ale IGPR (opt pentru secrete de stat si trei pentru secrete de serviciu), din totalul de 34 de avize negative”, se arata in comunicat.

Potrivit Anexei la HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, revalidarea avizului privind accesul la informatii clasificate presupune reverificarea persoanei detinatoare a unui certificat de securitate/autorizatie de acces, in vederea mentinerii sau retragerii acesteia.

Revalidarea poate avea loc la solicitarea unitatii in care persoana isi desfasoara activitatea sau a ORNISS, in oricare dintre urmatoarele situatii: atunci cand pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu ale persoanei detinatoare este necesar accesul la informatii de nivel superior; la expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de securitate/autorizatiei de acces detinute anterior; in cazul in care apar modificari in datele de identificare ale persoanei sau la aparitia unor riscuri de securitate din punct de vedere al compatibilitatii accesului la informatii clasificate.

De asemenea, ori de cate ori apar indicii ca detinatorul certificatului de securitate sau al autorizatiei de acces nu mai indeplineste criteriile de compatibilitate privind accesul la informatiile secrete de stat, verificarile de securitate se reiau la solicitarea conducatorului unitatii, adresata ORNISS.

Procedura de verificare in vederea acordarii accesului la informatii secrete de stat are drept scop identificarea riscurilor de securitate, aferente gestionarii informatiilor secrete de stat.

Principalele criterii de evaluare a compatibilitatii in acordarea avizului pentru eliberarea certificatului de securitate/autorizatiei de acces vizeaza atat trasaturile de caracter, cat si situatiile sau imprejurarile din care pot rezulta riscuri si vulnerabilitati de securitate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2