septembrie 28, 2021

Dialog strategic: Moscova speră că Washingtonul va manifesta seriozitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Moscova contează pe reuniunea prevăzută pentru miercuri la Geneva între înalţi responsabili ruşi şi americani pentru a vedea cât ‘serios’ este Washingtonul în dorinţa sa de dialog, a anunţat marţi diplomaţia rusă, citată de AFP, informează AGERPRES.

Potrivit ministrului adjunct de externe rus Serghei Riabkov, ‘va trebui să înţelegem’ la finalul întrevederii ‘cât de serioşi sunt colegii noştri americani în dorinţa lor de a stabili un dialog ţintit şi energic în problema stabilităţii strategice’.

Aşa-numitul ‘dialog cu privire la stabilitatea strategică’ a fost convenit în cadrul summitului din 16 iunie între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin la Geneva. Acesta este destinat să ducă la stabilizarea relaţiei tensionate între cele două ţări.

Această a doua întâlnire ruso-americană la nivel înalt în două luni este preconizată să aibă loc miercuri în acelaşi oraş, cu uşile închise.

‘Întâlnirea are loc cu scopul de a relansa procesul, de a face o analiză mai aprofundată a punctelor de divergenţă şi de a încerca să găsim domenii în care să conlucrăm’, a adăugat Riabkov, apreciind că ‘marea întrebare’ va fi dacă acest dialog va permite relaţiilor bilaterale ‘să meargă înainte’.

‘Nu aş ridica ştacheta aşteptărilor prea sus’, a remarcat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat la rândul său că îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane ‘este un proces foarte complicat’, dar a salutat existenţa unui ‘contact’.

Potrivit Departamentului de Stat, delegaţia americană va fi condusă de către secretarul de stat adjunct Wendy Sherman. Serghei Riabkov va reprezenta la Geneva partea rusă.

Această reuniune intervine într-un context de tensiuni între cele două state: SUA au ameninţat Moscova că vor lua măsuri dacă Rusia nu pune capăt valului de atacuri cibernetice care, potrivit autorităţilor americane, provine în mare parte de pe teritoriul rus.

Anunţând instituirea acestui dialog, Joe Biden şi Vladimir Putin au subliniat că, chiar şi în cele mai dificile perioade ale Războiului rece, Moscova şi Washingtonul îşi vorbeau pentru a evita scenariul cel mai rău posibil.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2