Dictatura Chereches umileste comunitatea maghiara. Atac dur la liceul de profil, din Baia Mare

De ziua maghiarilor, primarul Catalin Chereches s-a decis sa le ofere acestora un cadou inedit. Toti parintii care au inscrisi copiii la Liceul „Nemeth Laszlo” din Baia Mare au aflat ca educatia celor mici este invadata de nonvaloare, iar viitorul le este „ingropat”, atata vreme cat acestia vor invata in continuare la una dintre cele mai slabe scoli din oras, cea cu predare in limba maghiara. Declaratiile primarului baimarean i-au lasat masca pe toti participantii la evenimentul organizat pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, cu ocazia zilei de 15 martie, cand Catalin Chereches, invitat sa spuna cateva cuvinte, a aratat o ura de-a dreptul viscerala fata de tot ceea ce inseamna Liceul „Nemeth Laszlo”, profesorii care predau acolo si managementul actului educational.

Incalificabile pentru un exponent al comunitatii, afirmatiile defaimatoare ale lui Catalin Chereches au facut de rusine nu doar administratia locala baimareana, ci un intreg oras, in care toleranta interetnica si sprijinul neconditionat intre diversele grupari despartite formal de cutume tinand de nationalitate au fost esentiale in dezvoltarea sa. Intr-un mod ce tine de paranoica viziune divide et impera, Chereches a recurs la strategia crearii unor disensiuni in sanul comunitatii maghiare, aratandu-i cu degetul pe profesorii scolii respective, pe care i-a facut responsabili de slabele rezultate la invatatura obtinute de elevii Liceului „Nemeth Laszlo”.

De asemenea, in timp ce vorbea de suflet si lumina interioara, pe fata lui Catalin Chereches s-a putut citi ura, atunci cand a vorbit despre anumite cladiri folosite de scoala sau de comunitatea maghiara, cum ar fi recent reabilitatul imobil de pe strada Podul Viilor, ce a avut pana acum destinatia de scoala speciala. In urma renovarii sale, printr-un proiect gestionat de conducerea Scolii „Nemeth Laszlo”, cladirea este acum folosita pentru mai multe grupe de copii prescolari, care invata in limba maghiara. Delirant pentru Catalin Chereches, care nu concepe entitati scolare de acest tip.

Mai jos, redam fragmente din discursul sau ofensator la adresa liceului, a profesorilor, a performantelor obtine, a celor 333 de elevi ai acestei scoli care invata in prezent acolo, precum si a miilor de elevi care au absolvit „Nemeth Laszlo”. Niste ratati, fara viitor. Spre deosebire de el, detinatorul unei imense puteri in aceasta tara.

„Nu taiati viitorul acestor copii de dragul unor embleme. False embleme. Copiii acestia trebuie sa invete matematica, chimie, fizica, biologie, raportat la performanta, stiinta, valoare, si nu raportat la cladiri.

Nu imi doresc ca nici copiii (patinajul gramatical nu ne apartine, n. red.) din comunitatea maghiara sa fie pusi intr-un loc si incercuiti si rupti de ce inseamna repere ale comunitatii si repere ale unei lumi moderne, stiintei si performantei in invatamant.

Nu avem profesori de cel mai inalt nivel de chimie sau suficienti care sa stie limba maghiara si nu vad ce e rau sa avem o astfel de clasa la Vasile Lucaciu sau Gheorghe Sincai. Nu e o crima sa faci acolo o clasa de limba maghiara. Credeti ca i-ar face mai putin educati?

Dumneavoastra nu sunteti cu valente politice. Comunitatea maghiara nu este o comunitate politica.

Am marea putere in tara asta sa fac ceea ce imi doresc. Imi doresc sa facem o academie de arte la Baia Mare, cu institutii de cultura din Budapesta, decat sa adunam sub umbrela unor institutii de invatamant, carora nu le prea vad eu viitorul, tot felul de cladiri. La Petre Dulfu, prima scoala din oras, imi doresc o academie de arte, in parteneriat cu institutii de cultura din Ungaria sau din lume. Asa ne amprentam viitorul. Altfel, ne ingropam viitorul. Eu doar construiesc, in conditii de lumina si suflet deschis.”

Tradus din romana in maghiara si apoi din nou in romana, lucrurile stau in felul urmator. Chereches doreste desfiintarea Liceului „Nemeth Laszlo” si dispersarea copiilor in diverse clase infiintate la nivelul altor scoli din oras. Una dintre cauzele care au declansat aceasta aversitate fara precedent legata de liceul maghiar priveste cladirea de pe Podul Viilor, aflata in patrimoniul Bisericii Reformate, scoala renovata cu fonduri externe, atrase exclusiv prin proiectele concepute si implementate de liceul respectiv.

Interventia lui Catalin Chereches nu a ramas fara reactie. Pe retelele de socializare au aparut comentarii care dezaproba total afirmatiile primarului. Iar pe pagina de Facebook oficiala a liceului, viceprimarului maghiar Noemi Vida i se cere sa ia atitudine fata de declaratiile edilului sef. „Dupa discursul de azi, 15 martie, al primarului Catalin Chereches, cerem si asteptam luarea unei atitudini din partea UDMR si a viceprimarului Noemi Vida, in vederea sustinerii singurei unitati scolare cu predare in limba maghiara”, se precizeaza in postarea respectiva.

De asemenea, cadrele didactice au reactionat vehement. „Azi e o zi importanta pentru comunitatea maghiara, iar domnul primar Catalin Chereches a tinut un discurs in care a insinuat ca la Liceul Teoretic ‘Nemeth Laszlo’ copiii nu au parte de o educatie de calitate si parintii care isi inscriu copiii la noi isi defavorizeaza copiii. Ma simt ofensata si ca dascal, si ca parinte al carui copil a invatat la aceasta scoala. Tin sa-i spun domnului primar ca multi dintre fostii mei elevi fac fata cu cinste la facultatile unde invata in continuare in limba romana”, a precizat Eliza Mastan, intr-o postare pe contul de Facebook.

Comentariile au venit imediat. „Ca fosta eleva a acestui liceu, ma simt foarte ofensata de spusele Domnului Chereches. Un primar adevarat nu face astfel de discriminari! Am terminat in 2006 liceul cu media 9,52, dupa care am terminat cu brio facultatea in limba ROMANA, profilul Relatii Internationale si Studii Europene. Nu am stiut ca daca vorbim o alta limba materna, desi la liceu la fel invatam atat limba romana, cat si limba materna, ne este defavorizat viitorul. Eu una la fel as face scoala la sectia maghiara, daca as putea sa dau timpul inapoi. Pentru ca la fel de bine imi gasesc locul in lumea larga, chiar daca nu am invatat la liceele renumite ale Baii Mari! NU este la locul sau aceasta atitudine a dansului. Sa ii fie foarte rusine!”, a scris Oltyan Kemeny Izabella.

Zakany Monika, profesoara de matematica, a mai spus ca „ne-am intors in urma cu 30 de ani”.

SOC, insa! Discursul, lung de aproape 20 de minute, postat pe youtube de catre o realizatoare de emisiuni a postului Sighet TV, pe canalul Pongracz Panni Maramarosi visszhang,  a fost sters, la cateva ore dupa postare. Este cat se poate de evident ca ne-am intors in urma cu 30 de ani, iar in regie s-a umblat la butoane. Doar ne-a spus Chereches ce potenta are. Or poate madam Noemi Vida si-a luat rolul in serios si a trecut la fapte. Pentru ca o simpla realizatoare de emisiuni in limba maghiara de la Sighet TV ce sa faca? A sters filmarea. Semn ca adevarul poate fi ascuns. Dar nu pentru totdeauna.

Ciprian DRAGOS

Postarea initiala de pe contul de Facebook al liceului.

Clipul postat pe youtube a fost sters.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

8 Comments

 1. Rudy

  Am inceput sa actionam si noi “noaptea ca hotii” manevrat de acest primar egoist si narcisit care de 6 ani promite ca face dar mai mult face doar pt interese proprii si pt a -si recupera banii investiti in intoxicarea populatiei acestui oras. Asa cum e de laudat gestul dl Durus prin urarea adresata comunitatii maghiare asa e de rusinos gestul acestui om de NIMIC. Asteptam o pozitie ferma a conducerii UDMR !!!

  Reply
 2. Majarcseh Laszlo

  Singura excroaca din toata povestea asta este Noemi Vida. O jegoasa care are doar interesul personal. I se rupe de unguri. Ea vrea post cald dupa ce va pleca din primarie. Aaaa. Nu. Mai este Richard Kovacs care in loc sa sara la gatul lui chereches tace. Este lafel de vinovat ca si Vida Noemi. Ungurii ar trebui sa ceara sa plece cei doi consilieri locali unguri. Sa vina altii a caror interes sa fie comunitatea nu locurile lor. RUSINE!

  Reply
 3. EULiric

  Sa iti fie rusine CHERECHES. Sunt persoane care au terminat liceul la Nemeth Laszlo care vorbesc si scriu mai bine in romana decat o faci tu . Sa nu vorbim de faptul ca stiu o limba in plus.
  Ai uitat ca si m88888 de Somay a terminat la Nemeth? Ce conteaza atata timp cat “iti face treaba”
  Esti un dictator . Zero barat .
  As vrea sa te intreb ce ai facut in Baia Mare pentru categoria de varsta : 19-40 ani ?
  Iti raspund tot eu, eul liric : NIMICA .
  Meriti sa stai intr-un barlog . Tu cu tine .

  Reply
 4. Pista

  Are si nu are dreptate.E dreptul minoritarilor maghiari sa faca scoli din care sa iasa mecanici auto si zidari,ca nu s-or face toti doctori si avocati ( avand sanse minime in scolile romanesti dupa ce au studiat in limba maghiara, iar dincolo oricum li se spune ca sunt ,,romani imputiti”,dar are si dreptate,scoala in sectia maghiara e de compromis,un fel de struto-camila.Nu e de ajuns ca scoala romaneasca a ajuns slaba,prin sectiile maghiare e si mai slaba.Dupa 4 clase multi elevi sunt analfabeti sau inadaptabili ( e greu sa te descurci intr-o limba,dar in doua?),deoarece majoritatea invatatoarelor nu se implica suficient,ca sa nu zic ca sunt pe dinafara (educatia sovina nu se pune).Nivelul profesorilor e foarte slab,deci stie omul ce vorbeste,din punctul asta de vedere.

  Reply
 5. ana maria

  Comunitatea maghiara ar trebui sa inteleaga ca doar o mica parte dintre elevi sunt genetic pregatiti sa studieze si sa inteleaga in mai multe limbi,iar doar elevii care au aceste capacitati o sa reuseasca.La fel e si la majoritari,doar unii elevi romani pot sa inteleaga in mai mai multe limbi si ei se vor orienta in mod normal spre latura umana,rar reala.Daca tu ca inginer de nationalitate maghiara la orice intrebare tehnica,trebuie sa-ti folosesti creierul sa traduca din maghiara ( faci inmultirea 2×2=4 in maghiara si pe urma traduci in romana),asta ne arata ca e destul de greu sa te descurci,sa fi profesionist.Asta desigur daca vrei sa locuiesti in Romania.Exemplul clar e in familiile de intelectuali maghiari care s-au incapatanat sa-si duca pruncii la gimnaziu in limba maghiara iar ulterior s-au chinuit ca acesti copii sa termine o amarata de profesionala.Multi maghiari si-au dat seama de acest fenomen si prefera scolile in limba romana,ceea ce dispera udmr,fiind cosmarul lor alaturi de familiile mixte.

  Reply
 6. vasile pop

  O fata care exprima dispret, ura si deprivirea unei minoritati. Cine sesizeaza consiliul national al discriminarii despre discursul primarului inculpat pentru fapte de coruptie? Ungurii sigur nu au curaj!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1