Dieselgate: Volkswagen, aproape de un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autoritatile SUA

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Volkswagen-suaGrupul auto german Volkswagen AG a confirmat marti ca este aproape de a ajunge la un acord in valoare de aproximativ 4,3 miliarde de dolari cu Departamentul Justitiei din SUA privind scandalul emisiilor (Dieselgate), transmit Reuters si DPA, informeaza AGERPRES.

Negocierile intre cele doua parti sunt in stadiul final. Conform acordului, grupul german isi recunoaste vinovatia si va fi achitat in procesele civile si in investigatiile autoritatilor, a anuntat VW.

Consiliul de Supervizare al Volkswagen va trebui sa aprobe acordul.

VW a pus deoparte 18,2 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de Dieselgate, care ar urma sa fie cel mai costisitor din intreaga industrie auto.

Marti, grupul german a precizat ca inca nu poate fi determinat costul final.

In ciuda scandalului emisiilor, datele publicate marti de Volkswagen AG arata ca grupul german pare sa fi fost anul trecut cel mai mare producator auto din lume, cu vanzari globale de peste 10,3 milioane de vehicule, in crestere cu 3,8% fata de 2015.

Rivala Toyota se asteapta in 2106 la vanzari de 10,09 milioane de vehicule.

“2016 a fost un an foarte dificil pentru noi. Am facut eforturi pentru a solutiona si depasi criza diesel si, in acelasi timp, am initiat un proces fundamental de schimbare pentru a pregati Volkswagen pentru viitorul mobilitatii”, a declarat directorul grupului Volkswagen, Matthias Müller.

In decembrie, Volkswagen AG a ajuns la un nou acord cu autoritatile americane pentru rascumpararea a aproximativ 20.000 din cele 80.000 de vehicule echipate cu un motor diesel de 3.0 litri, implicate in scandalul emisiilor (Dieselgate).

Restul vehiculelor vor fi rechemate la service pentru repararea softului. Daca VW nu reuseste sa repare softul, masinile vor fi de asemenea rascumparate de grupul german. Sunt vizate brandurile Volkswagen Touareg, fabricate in perioada 2013 — 2016, Audi Q7 fabricate din 2013 — 2015, Porsche Cayenne din 2013 — 2016, Audi A6 quattro, Audi A7 quattro, A8, A8L si Q5 din 2014-2016.

Cynthia Giles, de la Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA), a estimat la aproximativ un miliard de dolari costul rascumpararilor, al rechemarilor la service si al reparatiilor. De asemenea, Volkswagen va contribui cu 225 milioane de dolari la un fond de mediu pentru a compensa poluarea excesiva, a adaugat Cynthia Giles.

Oferta de rascumparare vizeaza aproximativ 20.000 de vehicule Volkswagen Touareg fabricate in perioada 2009 — 2012 si modele diesel Audi Q7.

Acordul reprezinta un pas important in solutionarea unei crize care a izbucnit anul trecut cand grupul german a recunoscut ca, in perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Volkswagen a anuntat recent ca va plati 16,3 miliarde de dolari, dupa ce a recunoscut ca ani de zile a folosit un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel in SUA, acceptand sa rascumpere vehiculele de la consumatori si sa furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2