DIICOT MARAMUREȘ – Patru maramureșeni duceau fete pentru sex în Marea Britanie Cați bani au caștigat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prin rechizitoriul din data de 11.11.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş dispuneau trimiterea în judecată a 4 inculpaţi, doi dintre aceştia în stare de arest preventiv (dintre care unul arestat în lipsă) şi doi sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi influenţarea declaraţiilor.

Potrivit DIICOT Maramureș, în cauză s-a reţinut faptul că, „în perioada 2017 – 2022, cei doi inculpaţi arestaţi în cauză au recrutat persoane vătămate din România, fie direct, fie prin intermediari (cea mai prolifică metodă fiind „lover boy”) în scopul exploatării sexuale pe teritoriul Marii Britanii. În acest sens, cei doi inculpaţi au deţinut în Londra diferite locaţii în care au organizat şi condus activităţile respective”.

„Astfel, iniţial, inculpaţii au identificat şi racolat din România, preponderent din localitatea de domiciliu şi provenind din aceeaşi comunitate ca şi ei mai multe persoane vătămate pe care să le exploateze în Marea Britanie. De asemenea, aceştia s-au aflat în legătură cu persoane de sex masculin aflate în alte judeţe din ţară, care au recrutat pentru ei persoanele vătămate în vederea traficării în Marea Britanie.

Imediat după recrutare, persoanele vătămate au fost, în unele situaţii, primite şi adăpostite chiar în casa inculpaţilor din judeţul Maramureş, în vederea pregătirii lor pentru traficare (plata contravalorii unor tratamente cosmetice sau de întocmirea formalităţilor administrative în vederea transportării în afara ţării). Ulterior, inculpaţii se ocupau de asigurarea modalităţilor şi mijloacelor de transport al persoanelor vătămate din România în Marea Britanie (fie achitau direct contravaloarea biletelor de transport aerian/terestru, fie trimiteau banii în România persoanelor de sex masculin care au acţionat ca recrutori pentru ei, în vederea achiziţionării de bilete de călătorie (de cele mai multe ori aceştia călătorind împreună cu persoanele vătămate în Marea Britanie, cum s-a întâmplat în cazul celor doi inculpaţi trimişi în judecată sub control judiciar).

După ce persoanele vătămate ajungeau la Londra, acestea erau adăpostite în imobilele organizate de cei doi inculpaţi ca bordel, fiindu-le reţinute actele de identitate. În aceste locaţii, persoanele vătămate au fost monitorizate permanent, inclusiv prin supraveghere video. În măsura în care acestea nu doreau să practice prostituţia sau refuzau anumiţi clienţi, acestea erau lovite şi ameninţate pentru a continua activitatea. În scopul maximizării sumelor de bani obţinute, persoanele vătămate au fost determinate să consume droguri de mare risc (cocaină şi heroină) pentru a putea să primească cât mai mulţi clienţi (fiecare având o medie de 10-15 clienţi pe zi).

Un aspect important în activitatea de exploatare a persoanelor vătămate a fost reprezentat şi de faptul că acestea proveneau de regulă din familii dezorganizate, cu resurse financiare precare, cu un grad foarte redus sau chiar absent de educaţie şi de instruire. În această modalitate, cei doi inculpaţi au obţinut un total de aproximativ 1.300.000 lire sterline”, arată DIICOT.

Autoritățile au anunțat azi că „în vederea îngreunării anchetei penale şi împiedicării tragerii la răspundere penala a autorilor, inculpatul arestat în lipsă a întreprins demersuri constând în influenţarea declaraţiilor a trei persoane vătămate în faţa organelor judiciare prin oferirea de foloase patrimoniale şi exercitarea de ameninţări, pentru ca persoanele vătămate să dea declaraţii mincinoase în cauză (în scopul influenţării situaţiei inculpatului arestat în cauză)”.

„Menţionăm faptul că, în cursul urmăririi penale, au fost identificate 9 persoane vătămate care au practicat prostituţia în folosul inculpaţilor în Marea Britanie. În ceea ce priveşte persoana vătămată minoră la momentul recrutării sale, s-a reţinut că acceptul ca aceasta să părăsească teritoriul României în vederea exploatării sexuale a fost cumpărat de inculpaţi în schimbul unei sume de bani.

Întrucât a fost oprită la graniţă de către autorităţile din Marea Britanie, persoana vătămată a fost abandonată de către inculpaţi în Franţa, împreună cu o altă persoană vătămată majoră căreia nu i-a fost permis accesul în statul de destinaţie. Ambele persoane vătămate au fost astfel nevoite să doarmă pe străzi, pe timp de iarnă, aproximativ o lună până au reuşit să revină în ţară. Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra două imobile, confiscarea extinsă şi obligarea inculpaţilor la plata sumei de 22.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.

Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Maramureş”, concluzionează DIICOT.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole