Din ciclul „Catalin Chereches: am promis, dar n-am facut!” – “Pungile de saracie”, o problema care se agraveaza (FOTO)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Catalin Chereches a intrat in Primaria Baia Mare cu ganduri mari si promisiuni si mai mari. Baimarenii aveau cateva asteptari, iar una din temele asumate de noul primar era rezolvarea problemei tiganilor, din zonele denumite metaforic, chiar de el, „pungile de saracie” ale orasului. Noul primar declara cu emfaza in anul 2012: „Dupa ce vom elimina Craica, ne apucam de treaba si in celelalte pungi de saracie si mizerie de pe raza orasului nostru.

Buldozerele vor intra pe Pirita in cel mai scurt timp si vor demola fiecare constructie improvizata de aici. La fel vom proceda si in cazul coloniei din zona Garii, dar si a celei din cartierul Ferneziu. Baia Mare trebuie sa fie in ansamblu un oras civilizat.” Cu toate ca a facut mai mult praf decat treaba, personajul mesianic a fost reales in 2016, dupa o manipulare facuta ca la carte, desi in programul scris in arest preventiv se regaseau cam 70% din obiectivele promise si in 2012.

Hai sa luam sistematic. Ce s-a facut in 4 ani de mandat?

In perioada 2012-2016, s-a facut doar multa valva, zeci de declaratii infatuate, cateva miscari de imagine si aproape nimic faptic in legatura cu tiganii si situatia acestora. Dupa ce intr-o demonstratie de forta a demolat cateva cocioabe pe Craica, in loc sa lichideze pungile de saracie, Catalin Chereches a mai creat una noua in fostele cladiri administrative de la Cuprom. Cu complicitatea firmei de lichidatori, primarul care „face” a umplut fostele birouri cu sute de tigani care s-au mutat cu catel si purcel, de pe Craica intr-o zona rezidentiala. De unde nu vor mai pleca niciodata!

In zona Pirita au fost cateva descinderi ale politiei locale, s-au emis periodic cateva somatii niciodata puse in fapta, in schimb a crescut parcul hipo din zona, atelajele romilor circuland dezinvolt pe bulevardele municipiului.

Zona Ferneziu, atat de draga primarului, a ramas in aceeasi stare de aglomerare urbana feudala, fara apa, curent electric si salubrizare, romii ocupand abuziv si o fosta cladire a Centralei Minelor, un motiv pentru ca astazi sa ceara reabilitarea constructiei aflate in stare de degradare, pe bani publici.

In ultimii ani a crescut exponential si in Ferneziu numarul celor din „punga de saracie”, fara a se sti exact cine vine si pleaca, de unde si cand. In zona exista porci, caini vagabonzi, cai bolnavi de SIDA si mizerie cat incape, intr-un oras cu pretentii turistice si fosta candidata pentru Capitala Europeana in 2021. Atelajele tiganilor circula zilnic si din aceasta zona, intreprinzatori romi impanzind orasul prin vanatoare de fier vechi, gunoaie si alte materiale valorificabile.

Nici in „punga de saracie” numita Zona Horea nu s-au produs schimbari, in cladirea devastata de la numarul 46 B locuind zeci de familii de tigani care dau periodic gauri in bugetul local, prin cheltuielile necesare curateniei in perimetrul protejat de zidul lui Chereches. Apreciem interesul manifestat recent de subprefect pentru salubrizarea spatiului, dar ii recomandam sa-si asume plata strangerii si ridicarii sutelor de metri cubi de gunoaie din fondurile Prefecturii sau din bani personali.

Pe Pirita, nimeni nu s-a speriat de buldozerele lui Chereches, acestea ratand startul, astfel ca micuta colonie de oameni ai nimanui isi poate duce linistita in continuare traiul, fiind tulburata doar din cand in cand de latratul cainilor provenit de la adaposturile din imediata vecinatate.

Ce urmeaza?

Nimic pozitiv legat de promisiunile privind desfiintarea pungilor de saracie! Mutarea tiganilor in containere mobile, alocarea de teren pentru construirea unor case, sistematizarea unor zone periferice si mutarea lor acolo sunt vise nerealizabile intr-un oras saracit de megalomania celui care a promis marea si sarea, dar ne-a lasat doar cu praful de pe toba.

Actuala echipa administrativa nu are solutii sustenabile si nici fondurile necesare pentru realizarea unei „Roma Land”, unde minoritari veseli si sanatosi sa munceasca si sa plateasca impozite. Comunitatea romilor din „pungile de saracie” creste in fiecare an, factura sociala a orasului asisderea, baimarenii fiind singurii perdanti in aceasta ecuatie cu prea multe necunoscute.

Cu siguranta, indiferent de cine vor fi candidatii pentru functia de primar, in 2020, stim ca pe lista de promisiuni se va regasi si rezolvarea „pungilor de saracie”. Ne intrebam daca baimarenii vor fi mai responsabili in fata urnelor sau vor vota din nou ca in Duminica Orbului. Pana atunci, pe harta Baii Mari se vor extinde zonele gri atat de dragi primarului aflat sub control judiciar, astfel ca dupa inca 20 de ani, orasul Baia Mare s-ar putea numi „Groapa Mare de gunoi”.

Am bifat inca un obiectiv nerealizat al primarului care pune suflet, iar saptamana viitoare vom continua sa va prezentam file din istoria orasului condamnat la saracie.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

8 Comments

 1. marc

  Din lipsa unor investitori seriosi intreg orasul a ajuns o punga de saracie.Smecherii au crezut ca daca nu o sa aduca investitori baimareanul o sa-i slugareasca pentru salariul minim.Cand cerea cate un amarat de muncitor o mărire de 200 de lei la salariu,cei de la Resurse Umane ii spuneau ca poate linistit sa plece din companie daca nu-i convine, mai ales ca stau cate 100 la poarta,pentru angajare.S-au inselat,au disparut sutele de muncitori de la poarta,mai ales ca lumea afla de ce esti in stare,astfel incat nu mai gasesc muncitori la salarii de mizerie.

  Reply
 2. Adrian Stan

  Propaganda MM. Dragilor redactori va rog eu frumos sa publicati si articole de actualitate. Ce relevanță mai are acest articol in conditiile in care nu se mai misca un ac in acest oras. Sa nu mai avem oameni responsabili si gospodari in fruntea urbei? Ce ar fi daca am pune mana toti si am incerca sa salvam acest oras in loc sa ne mai vaicarim? Eu spun ca nu ar muri nimeni.

  Reply
  1. chis

   Cu cine vrei sa misti lucrurile? Cu prosti dar si fuduli nu poti sa realizezi nimic si asta se vede prin faptul ca suntem la coada si sunt interese sa ajungem si mai rau.Sau e doar incompetenta? E doar începutul caderii,iar in anii care vin depopularea masiva,iesirea din sistem a unei întregi clase de pensionari,ne va saraci si mai mult.Nici nu avem viziune,noi de fapt prin niste nepriceputi vrem sa experimentam lucruri.In loc sa mergem pe drumuri cercetate si batatorite ne lasam condusi pe aiureli,dant si chermeze institutionale.

   Reply
 3. Nina

  Ma întreb ce a făcut autorul acestui articol pentru a rezolva situația?! E așa ușor sa critici când nu ridici un deget . Și felul deaspre care vorbește despre Romi – ca și cum ar fi un obiect de care trebuie sa te debarasezi . Pana la urma urmei și ei sunt oameni . E f ușor sa zici : du te și darâmăle colibile – dar acolo sunt mulți copii și bebeluși . Sa nu uitam la urma urmei ca vorbim despre oameni . Acești oameni trebuie educați și învățați in toate aspectele vieții .

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *