Din ciclul “De data asta ii spargem”: Baia Mare lupta pentru grandiosul titlul de Capitala Tineretului

Recent, primarul Catalin Chereches a anuntat ca Baia Mare vrea sa fie capitala a tineretului. Am intrat, din curiozitate, pe site-ul capitalatineretului.ro, despre care Chrome ma anunta ca nu e foarte sigur, site care seamana destul de mult cu baiamare2021.ro. L-au facut ceva tausenci sau pusnave, probabil. In fine, am vrut sa vedem ce inseamna, si am gasit urmatoarea “definitie”:

“Capitala Tineretului din Romania… este cel mai ambitios program national destinat tinerilor, pentru ca pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, in mod special”.

Asadar, am aflat ca acest proiect are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret. Iar daca va intrebati ce este un ecositem de tineret, definitia este simpla:

Ecosistem = Ansamblu format din biotop si biocenoza, in care se stabilesc relatii stranse atat intre organisme, cat si intre acestea si factorii abiotici. Trebuie doar sa adaugam “de tineret” si e gata conceptul.

Pentru cei mai putin familiarizati cu biologia, am integrat in descrierea “ecosistemului de tineret” definitiile pentru biotop, biocenoza si abiotic (regasite in nota de la finalul articolului), si putem astfel sa ne dam seama ce va deveni Baia Mare: “ansamblu format din mediul de viata cu caracteristici ecologice relativ omogene pe care se dezvolta organismele animale (tinerii), in cadrul caruia se stabilesc relatii stranse atat intre tineri cat si intre acestia si factorii lipsiti de viata.”

Cam asta e tinta de moment anuntata de primarul obsedat sa obtina neaparat un titlu glorios pentru oras. Evident, proiectul anghelian al “paradigmelor transportului viitorului”, cu prospectie pana in anul 2100, este mic copil fata de aspiratiile abiotice ale lui Chereches.

Daca tot am ratat la mustata titlul de capitala culturala, sa tragem nadejde ca macar de tineret vom fi. Nu ar strica unui oras minier, cu populatie imbatranita, sa primeasca o perfuzie revigoranta, tocmai cand nu se mai astepta, si sa devina capitala tineretului din Romania. Desigur, niste oameni vor trebui convinsi ca meritam cu prisosinta asta. Numai ca tocmai aici e problema. Dupa sase ani de domnie, Chereches nu are ce sa prezinte cand vorbim de realizari legate de tineri. Fotografiile alaturi de elevi, de Sarbatori, cu cadourile platite din banii publici nu tin loc de strand, de exemplu, sau de cinematograf. Ca tot le-am luat in patrimoniul municipiului si le tinem in ruina.

In situatia, desigur, foarte putin probabila, ca vom rata inexplicabil si aceasta distinctie, dupa ce vom da vina pe ambasadele occidentale, pe sirieni, pe Donald Trump si pe incalzirea globala, sugeram conducerii orasului sa isi reorienteze strategia de dezvoltare si sa aplice pentru alte titluri marete: capitala votantilor destepti cu primar ales in inchisoare; capitala votantilor si mai destepti cu tricouri avand imprimate doua inimi sub care scrie “A furat, dar a facut ceva”; capitala spagilor luate si dupa ce a fost prins in flagrant; capitala manipularii publice pana la grad de paranoia; capitala tocarii banilor publici; capitala coalitiei pentru Gherla; capitala afiselor pentru mama etc.

Pentru oricare dintre aceste titluri ne inscriem in competitie castigam detasat.

Nota:

BIOCENOZA = (Biol.) Comunitate de organisme vegetale si animale care convietuiesc intr-un anumit mediu sau sector din biosfera.

BIOTOP = (Biol.) Mediu de viata cu caracteristici ecologice relativ omogene pe care se dezvolta o biocenoza; habitat.

ECOSISTEM = Ansamblu format din biotop si biocenoza, in care se stabilesc relatii stranse atat intre organisme, cat si intre acestea si factorii abiotici.

Ciprian DRAGOS, Vladimir POPESCU

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

7 Comments

 1. George Pop (Fost Oenjist de Baia Mare)

  Cu ”tausenci sau pusnave” ați nimerit-o extrem de bine. Pe scurt fie vorba, avem de a face cu aceleași stereotipuri „culturale”, spoite de către cei ce se fac că se pricep ”la ceva”. Adică de către liderii acelorași ONG-uri fumate din oraș, care,(de altfel muritori de foame, că nu știu să facă decât Oenjală și Rotarisme), nu mai știu cum să ia un ban de la Primărie. Tot acești indivizi sunt de acord cu ORICE. Că deh, oricum nu pot să se pișe împotriva vîntului. Și atunci DA sunt de acord ”CĂCONCEPTE DEȘTEPTE” gen ”Ecosistem de tineret” și alte titluri pompoase și savante importate direct din alte limbi (gen Street Delivery ”să nu preceapă pensionaru”), sunt COOL și Trendy. Că în orașul acesta e simplu să driblezi niște proiecte (cu balonașe, lampioane, mușchi și iederă, autocolante lipite pe burlane si multe alte perenități ce se consumă și nu se pot contabiliza) Suntem de acord că suntem proști, lipsiți de capacitate, de inovație, că noi nu ne cunoaștem singuri orașul, DECIIII, avem nevoie de IEXPERȚI din Constanța și alte zone pitorești ale țării care să ne învețe ce înseamnă Maramureș, ce înseamnă Baia Mare. Stimați autori, de data asta ”tausenci sau pusnave” devine prin sine însăși CONCEPTUL un termen jurnalistic consacrat. Felicitări !

  Reply
  1. unu plecat di tat

   Dar un rahat de parc industrial nu sunt in stare sa faca.O sa mai ramana in oras cake,mamitica lui,romii si oenjeurile sugatoare…

   Reply
 2. dan

  maria,
  cred ca te referi la primarul care genereaza asemenea idei de promovare (autopromovare a imaginii). Daca ziarul primariei a picat, de ce sa nu ne entuziasmam cu alta gluma, tot pe banii orasului? Copilul asta alintat,CC, se crede Dragnea local si nu intelege ca orasul nu e jucaria lui, asa cum celalalt nu intelege ca tara nu e jucaria lui. Vor avea nevoie de rezerve de lacrimi serioase si de consiliere psihologica in clipa cind vor constata ca lucrurile sint altfel.

  Reply
 3. dan

  George Pop (Fost Oenjist de Baia Mare),

  Rotary este organizatie mondiala si cere autoritatilor/primariei /primarilor/ nimic, doar ofera. Cel mult cere bunavointa din partea autoritatilor in implementarea proiectelor, deoarece toate proiectele Rotary, Rotaract, Interact educa si sevesc comunitatea, asa cum este bine precizat in statutul Rotary International. Nu confunda ONG-urile care cer de la autoritati bani pentru cheltuielile “militantilor” cu cele care daruiesc comunitatii. Te-am informat cu prietenie, deci nu te supara pe mine.

  Reply
 4. dan

  “Capitala Tineretului din Romania… este cel mai ambitios program national destinat tinerilor, pentru ca pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, in mod special”.

  Aceasta fraza este memorabila si cred ca in back ground se refera la ecosistemele de la Phoenix si Craica. Aceste locatii se pot numi ecosisteme, intrucit imbina forme diverse de viata (plante (paioase, copaci), insecte, rozatoare, animale carnivore (caini), ierbivore (cai costelivi), fiinte umane in diverse stadii de dezvoltare fizica si mentala). Greu va fi de facut structurarea doar la nivelul de tineret, deoarece in ecosistem sint infiiltrate si exemplare batrine din toate regnurile (tiganci zbircite, betivi, cai fara speranta de viata, caini fara par in coada, buruieni otravite de solul contaminat, etc.). Desigur, noi nu sintem sovini ca ungurii si consideram ca si aceste zone sint romanesti, ele existind de dinaintea venirii tiganilor pe meleagurile noastre. In ceea ce priveste denumirea de ecosistem urban, aceasta este perfect integrata in realitate, deoarece in rural, la tara, tinerii mai muncesc la cimp fiind prieteni cu iarba, cu coasa, cu finul, cu marul, cu ciresul, etc., mai cosesc si folosesc calul ca pe un animal de povara si prieten de nadejde, cainii fac paza la gospodarie, pisicile maninca soareci, etc. Baiul e la oras, unde primar e CC. Ce nu cred eu e ca generalizarea “Capitala Tineretului din Romania” va prinde, deoarece multi tineri nu se vor vrea integrati in acest program, avind referinte si aspiratii mai inalte. In rest, vise placute domnule CC.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1