DIN FEBRUARIE – Molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice

Reclame home 1
Reclame home 1
Casa Națională de Asigurări de Sănătate ține să precizeze că în urma aprobării executivului la începutul acestei luni a unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008, un număr de 20 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Potrivit CNAS, începând cu data de 1 februarie, pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care 6 molecule au fost introduse condiționat în listă și fac obiectul unor contracte cost–volum și cost-volum–rezultat. Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice și formularele specifice.
„Începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula 4 contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienților la moleculele aprobate condiționat ce vor fi utilizate în tratamentul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrine și a unor boli rare. De asemenea, la aceeași dată, vor demara contractele cost-volum–rezultat în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât și cu medicamentele genotip specifice introduse anterior în Lista de medicamente compensate și gratuite.
Cele 6 noi molecule introduse necondiționat în listă, la care pacienții vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicații în cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie. Începând cu data de 1 martie 2022, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienților cu afecțiuni din oncologie – 3 molecule, boli rare – 2 molecule, boli pulmonare cronice – 1 moleculă, neurologie – 1 moleculă, boli digestive – 1 moleculă”, precizează CNAS.
„Creșterea accesului pacienților la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate și gratuite este și mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecțiunile cronice cresc vulnerabilitatea pacienților în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole