Din suflet pentru Baia Mare. Primarul cere consilierilor majorarea taxelor si impozitelor

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Nu au trecut decat cateva luni de la ultima ajustare a taxelor si impozitelor locale si iata ca alesii baimareni se gandesc deja sa le majoreze. Un proiect initiat de primarul Catalin Chereches, suspus votului in sedinta de vineri, 27 aprilie, cu caracter de urgenta, prevede mariri pentru majoritatea taxelor si impozitelor locale, acestea urmand a se aplica din ianuarie, 2019. Cele mai multe sunt modificate cu cateva procente, insa unele sufera cresteri spectaculoase, cu peste o suta de procente.

Cele mai importante modificari vin pentru proprietarii de cladiri nerezidentiale, care au un impozit marit cu 50% (0,3%, fata de 0,2%, din valoarea impozabila a cladirii), la care se adauga faptul ca si valoare impozabila a cladirii a crescut cu 5% (1.050 lei/mp, de la 1.000 lei/mp, asa cum este in prezent).

Proprietarii de cladiri rezidentiale scapa putin mai ieftin, impozitul datorat primariei fiind majorat cu “doar” 20% (0,1%, fata de 0,08%). De mentionat faptul ca ambele mariri se aplica doar pentru persoanele fizice, impozitele persoanelor juridice ramanand neschimbate, pentru cele doua tipuri de cladiri.

Afectati sunt si proprietarii de terenuri aflate in extravilan, impozitele crescand cu 40-50%, indiferent ca vorbim de terenuri cu constructii, pasuni, fanete, terenuri arabile sau paduri. Terenurile din intravilan au si ele parte de mariri asemanatoare, cu exceptia celor cu constructii. In ultimul caz, impozitul se mareste cu 5%.

Cresc si impozitele pentru autovehicule si alte mijloace de transport, in special cele cu capacitate cilindrica mai mica: 5-10% pentru cele de pana in 2.000 cm cubi. Procente similare se adauga si in cazul autovehiculelor de transport marfa cu masa de peste 12 tone.

Cu 20-30 de procente se maresc si taxele pentru eliberarea diverselor autorizatii si certificate emise de primarie, precum si taxele de publicitate. Taxele pentru utilizarea temporara a locurilor publice raman la fel in cazul vanzarii de produse alimentare, exceptie facand comercializarea de flori, martisoare, suverniruri etc, pentru care taxa este redusa de la 5 lei/mp/zi, la 2 lei/mp/zi. In schimb activitatile de promovare si expunere de produse vor fi taxate cu o suma mai mare: 5 lei/mp/zi, fata de 2 lei/mp/zi.

Toate modificarile aduse taxelor si impozitelor locale se pot consulta in fisierele atasate la finalul articolului.

Nu ne indoim ca alesii locali vor avea suficienta responsabilitate fata de baimarenii care i-au ales si vor vota fara sa cracneasca proiectul de hotarare, facand astfel un mare bine bugetului orasului. Este nevoie de mai multi bani in visteria publica. Sa ne amintim doar de marile cheltuieli ocazionate de Sarbatoarea Castanelor 2017 (1,5 milioane lei), festivalul de iarna Baia Mare are Suflet (peste 1 milion lei), Ziua Femeii 2018 (200 mii lei), Capitala Tineretului 2018 (1,2 milioane lei), Sarbatoarea Castanelor 2018, Iarna 2018, Primavara 2019 etc, etc. 

Ciprian DRAGOS

Taxele si impozitele locale in Baia Mare – 2019

Taxele si impozitele locale in Baia Mare – 2018

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

1 Comment

  1. ana

    Ce se mai întâmplă cu procesul său de la Tribunalul Cluj, unde este judecat pentru luare de mită? De ce tace presa?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2