Diplome de onoare si plachete la aniversarea a cinci ani de SMURD Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

conf SMURD6Prima conferinta de medicina de urgenta organizata in Maramures cu ocazia aniversarii a cinci ani de activitate SMURD isi inchide portile sambata, 24 ianuarie. Vreme de trei zile, in Baia Mare au poposit nume sonore din lumea medicala si reprezentanti ai structurilor reprezentative ale situatiilor de urgenta. Conferinta a inceput joi, 22 ianuarie, cu exercitiul demonstrativ din statiunea Suior, acolo unde ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” a fost de acord sa joace rolul ”victimei” blocate in telescaun, pentru a se putea observa rapiditatea cu care intervin salvamontistii montani si echipajul SMURD.

Pe parcursul zilei de vineri, 23 ianuarie, Petru Vant a prezentat exercitiul din statiunea Suior, iar capitan Smaranda Stan le-a vorbit participantilor despre psihologia interventiei. A urmat prezentarea colonelului Sorin Popovici, care a abordat procedurile de salvare din mediile ostile vietii, in timp ce prof. dr. Mircea Buta a mentionat posibilele conflicte etice in UPU. Dr. Zsolt Beres a vorbit despre accidental aviatic din Muntii Apuseni, iar dr. Alina Rus a abordat tema resuscitarii cardio-respiratorie BLS. Despre adjuvantii cailor respiratorii a discutat dr. Claudia Herman, iar edemul pulmonar acut a fost un subiect tratat de dr. Otilia Cozma. S-a abordat si problema socului anafilactic, aspect prezentat de dr. Rodica Cadar, iar dr. Lavinia Balan a vorbit despre urgentele hipertensive. In timp ce toate aceste subiecte au fost atinse in Sala Polivalenta A, a hotelului Mara din Baia Mare, in Salonul Rosu B s-au adus in discutie teme ca studiu retrospectiv (dr. Ioana Uta), inductia si mentinerea anesteziei (prof. dr. Leonard Azamfirei), ventilatia pacientului socat (dr. Linda Serbanescu), inima socata sau socul inimii (dr. Dan Roman), resuscitarea volemica si terapia vasopresoare (dr. Claudia Campan), paraclinic (dr. Carmen Prie) si ecografia pacientului socat, prezentata de dr. Remus Mitre.

Ziua de sambata, 24 ianuarie prevede noi lucrari in cadrul conferintei de medicina de urgenta. Astfel, in Salonul Rosu B are loc un curs de ecografie transtoracica, prezentat de dr. Adela Golea, in timp ce in Sala Polivalenta A, asistent Cristian Danciu prezinta EKG, dupa care asistent Cristina Bora vorbeste despre tulburari de ritm si stabilitatea hemodinamica. Subiectul triaj este abordat de plt. maj Gelu Pop, iar plt. maj Ionel Dumitras face referire la imobilizari. Problema transmisiilor de date este un subiect abordat de plt. maj. Ciprian Moldovan, iar despre dispecerizare ia cuvantul asistent Nicoleta Tohatan. Utima prezentare medicala revine plt. maj. Florin Mojolic, care abordeaza tema preluarii si transportului pacientului politraumatizat.

Cinci ani de serviciu SMURD in Maramures inseamna cinci ani in care sute, chiar mii de vieti au fost salvate datorita unui serviciu rapid de interventie. Cinci ani de SMURD in Maramures inseamna o sansa in plus pentru fiecare dintre noi, in eventualitatea in care devenim victima unui accident sau a unei imbolnaviri subite si inexplicabile. Si fiindca un asemenea moment trebuia marcat asa cum se cuvine, ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare, dr. Dan Roman, medic sef UPU – SMURD Maramures, dr. Rares Pop, director executiv DSP Maramures si, nu in ultimul rand, Ioan Muresan, inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” au organizat aceasta prima conferinta in Baia Mare, eveniment in cadrul caruia au fost acordate diplome de onoare si plachete.

Cei care au primit plachete si diplome de onoare sunt reprezentantii SMURD, ISU, Ambulanta, manageri de spitale din Maramures si din aproape toate judetele Romaniei, conferinta din Baia Mare fiind una de impact national. Cu diplome au fost rasplatiti si primarii comunelor sau oraselor unde SMURD are filiale, aici amintind Farcasa, Targu Lapus si Viseu de Sus. Si prefectul de Maramures, Anton Rohian a tinut sa inmaneze o diploma din partea institutiei pentru serviciul SMURD la acest moment aniversar, in timp ce presedintele Consiliului Judetean, Zamfir Ciceu a oferit diplome ”pentru oameni”, respectiv cei patru mari organizatori ai acestui reusit eveniment.

Moderatorul intregului eveniment a fost maestrul Octavian Butuza, iar Ansamblul Transilvania a incantat seara participantilor. Elementul surpriza a constat in aparitia renumitei cantarete Ami, o emblema muzicala a municipiului Baia Mare.

Biroul de presa al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2