Marti, 9 august, Institutia Prefectului – Judetul Maramures a convocat la Palatul Administrativ din Baia Mare, reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale pe raza carora mistretii au produs pagube, precum si responsabilii fondurilor de vanatoare, pentru a discuta o problema care isca tot mai multe nemultumiri in judetul nostru. Au fost prezenti: subprefectul Alexandru Bondrea, care a condus sedinta; primarii din Miresu Mare, Satulung, Somcuta Mare, Baia Sprie, Valea Chioarului, Boiu Mare, Vima Mica, Copalnic Manastur, Repedea; gestionarii mai multor fonduri de vanatoare; reprezentanti ai Directiei Silvice Maramures, ai Garzii de Mediu, ai ITRSV Maramures si ai Institutiei Prefectului.
In judetul Maramures, tot mai multi producatori agricoli sunt nemultumiti din pricina faptului ca mistretii le distrug culturile. Mai ales in aceasta perioada, cand porumbul este in lapte, mistretii devin tot mai lacomi. Oamenii sunt suparati ca, desi fac paza pe timpul noptii in jurul lanurilor, animalele par imposibil de speriat. Ulterior, despagubirile sunt foarte greu, uneori imposibil de obtinut. In aceste conditii, fermierii ameninta cu proteste de strada, in speranta ca vocea lor va fi ascultata.
In acest context, subprefectul Alexandru Bondrea a avut initiativa de a se constitui un grup de lucru, cu o dubla misiune: de a face demersuri pentru modificarea legislatiei, in favoarea fermierilor, respectiv de a monitoriza modul in care isi desfasoara activitatea proprietarii fondurilor de vanatoare, astfel incat cazurile in care mistretii distrug culturile sa fie o exceptie, si nu o regula.
De altfel, propuneri de modificari legislative s-au facut, din partea Institutiei Prefectului, inca de anul trecut, insa deocamdata acestea nu au avut efect. Grupul de lucru va fi format din primari ai unor unitati administrativ teritoriale afectate, reprezentanti ai asociatiilor fondurilor de vanatoare, ai Directiei Silvice Maramures si ai ITRSV.
Concluzia la care s-a ajuns in urma discutiilor a fost ca, pana cand se va reusi modificarea legislatiei, singura solutie este conlucrarea intre administratiile locale, cetateni si gestionarii fondurilor de vanatoare, inspre binele oamenilor si pentru respectul muncii si avutului lor.
In cadrul intalnirii au fost aduse acuze privind unele actiuni ilegale, cum ar fi realizarea de tarcuri de vanatoare fara autorizatie, metisarea porcilor domestici cu porci mistreti, popularea padurilor cu mistreti adusi din tara si chiar din strainatate, fara respectarea legii.
O alta acuzatie adusa gestionarilor fondurilor de vanatoare este ca amplaseaza hranitorile pentru animale prea aproape de sate, astfel incat mistretii sunt atrasi in zonele locuite de oameni. Totodata, au fost discutii privind cantitatea de hrana pe care gestionarii fondurilor de vanatoare o asigura animalelor salbatice, primarii acuzandu-i ca aceasta este insuficienta. Pe de alta parte, gestionarilor fondurilor de vanatoare li s-a cerut sa organizeze periodic, in zonele sensibile, goane, prin care mistretii sa fie alungati din preajma culturilor.
In total, cota de mistreti care pot fi impuscati la nivelul judetului Maramures pana la finalul sezonului de vanatoare este de 1.177. Ea se poate majora doar prin ordin de ministru. Cu toate acestea, in cazul in care mistretii produc pagube, acestia pot fi ucisi.
Institutia Prefectului – Judetul Maramures