Discutii la Prefectura pe tema ajutoarelor de urgenta pentru populatia afectata de inundatii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La sedinta cu secretarii unitatilor administrativ-teritoriale desfasurata luni, 10 iunie, in sistem de videoconferinta, au fost abordate probleme referitoare noutatile legislative, acordarea de ajutoare de urgenta pentru sprijinirea populatiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase, respectiv modificari la legea cadastrului si publicitatii imobiliare, anunta Prefectura Maramures intr-un comunicat de presa.

Consilierul superior Marinela Haidu, din cadrul AJPIS Maramures, a prezentat modificarile legislative prin care ajutoarele de urgenta nominale se aproba prin nota a ministrului Muncii si Justitiei Sociale, pe baza borderourilor agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, cu sprijinul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, borderourile fiind avizate de primarii localitatilor afectate si de prefecti.

Pentru sprijinirea prompta a populatiei pe parcursul anului 2019 si pentru combaterea rapida a riscului de excluziune sociala a celor afectati, normele de acordare a ajutoarelor de urgenta au fost simplificate. Astfel, familiile sau persoanele afectate nu mai trebuie sa completeze cereri, iar efectuarea anchetelor sociale a fost eliminata.

Prefectul Vasile Moldovan le-a precizat secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale ca presedintele Consiliului Judetean va fi ales prin vot uninominal, conform noilor modificari legislative. De asemenea, ajutoarele de urgenta pentru familiile si persoanele singure ale caror bunuri de folosinta indelungata au fost afectate, se acorda in functie de gradul de afectare (cate 3.000 lei pentru familiile si persoanele singure ale caror bunuri de folosinta indelungata au fost afectate in proportie de peste 90%; cate 2.000 lei pentru familiile si persoanele singure ale caror bunuri de folosinta indelungata au fost afectate in proportie cuprinsa intre 50% si 90% inclusiv; cate 1.500 lei pentru familiile si persoanele singure ale caror bunuri de folosinta indelungata au fost afectate in proportie de pana la 50%; exclusiv.
in cazul in care, in urma inundatiilor, alunecarilor de teren si fenomenelor meteorologice deosebite se inregistreaza pierderi de vieti omenesti, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiaza suplimentar de suma de 5.000 lei),
a spus prefectul de Maramures.

Directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Maramures, Ovidiu Stefan, le-a spus secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale ca legislatia modificata la legea cadastrului si publicitatii imobiliare a fost facuta in sprijinul cetatenilor, dar si pentru a facilita lucrarile in domeniu. Astfel, taxa pe valoarea adaugata se adauga la sumele care deconteaza de catre Agentia Nationala pentru cofinantarea sau finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica contractate de unitatile administrativ-teritoriale. Notarea in cartea funciara a calitatii de monument istoric este scutita de tarif.

Radierea constructiilor din cartea funciara se efectueaza in baza autorizatiei de desfiintare si a procesului verbal de receptie sau, in lipsa acestora, a actului administrativ emis de autoritatea locala competenta prin care se confirma desfiintare constructiei, precum si prin documentele cadastrale, in cazurile prevazute prin regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara.

Planurile parcelare intocmite in vederea inscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate se publica la primarie pentru o perioada de 60 de zile, timp in care se pot face cereri de rectificare. In cadrul Programului national de cadastru si carte funciara se cofinanteaza si lucrarile de inregistrare sistematica initiate de unitatile administrativ-teritoriale, valoarea cofinantarii fiind prevazuta in cuantumul din legislatie.

Notarul public care a intocmit un act prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligata sa ceara, din oficiu, inscrierea in cartea funciara, a mai adaugat directorul Ovidiu Stefan.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole