Discutii la Prefectura pe tema pagubelor produse de mistreti. Ce masuri au fost propuse

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Propuneri pentru modificarea legislatiei in vederea acordarii de despagubiri pentru pagubele produse de mistreti

La solicitarea cetatenilor afectati de pagubele produse de catre mistreti, prefectul Vasile Moldovan a convocat o intalnire la care au participat primarii Pavel Octavian, Ioan Maties, directorii Virgil Tantas, Gabriel Tamaian reprezentanti de la DSVSA, AJVPS, Garda Forestiera, Directia Silvica Maramures si ai asociatiilor/cetatenilor, se precizeaza intr-un comunicat al Prefecturii Maramures.

”In ultimii doi ani am efectuat mai multe demersuri prin care am discutat inclusiv cu primarii despre posibilitatea acordarii de despagubiri, avand in vedere ca procedura este complicata. Am convocat aceasta intalnire de lucru pentru a identifica solutii si propune modificarea legislatiei in vederea stabilirii unei proceduri simplificate pentru despagubirea cetatenilor carora le-au fost distruse culturile. Din raspunsul primit de la Garda Forestiera rezulta ca nu au fost depuse dosare/procese verbale in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare pentru acordarea de despagubiri”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Reprezentantul Garzii Forestiere a precizat ca modificarile aduse la legea vanatorii au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala. Din cota stabilita pentru recoltarea mistretilor la nivelul judetului nostru, valabila pana la jumatatea lunii mai s-a recoltat 84% (din 2760 mistreti cota aprobata au fost recoltati 2328).

Primarul comunei Recea, Pavel Octavian, a precizat ca problema majora o reprezinta pagubele produse de mistreti la culturile de porumb.

Din cauza pagubelor produse de mistreti mare parte a terenurilor au ramas nelucrate, a mentionat si primarul Ioan Maties.

In Baia Sprie, mistretii au distrus, inclusiv zona viticola. Reprezentantii autoritatilor, dar si cetatenii au propus urmatoarele: modificarea urgenta a legii vanatorii; realizarea unei estimari a numarului de mistreti, demersuri pentru majorarea cotei de vanatoare a porcilor mistreti; realizarea ingradirii cu garduri electrice a perimetrelor; redimensionarea fondurilor de vanatoare pentru a nu include in perimetru zone agricole; demersuri legislative la nivel central; realizarea unei proceduri de acordare a despagubirilor.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat ca va fi constituit un colectiv tehnic de lucru din reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor publice cu atributii in acordarea de despagubiri, juristi si reprezentanti ai proprietarilor fondurilor de vanatoare si administratori de fonduri cinegetice (Directia Silvica Maramures si AJVPS), reprezentanti ai asociatiilor/cetatenilor care vor propune atat proceduri de preventie, respectiv de acordare a despagubirilor, dar si de modificare a legislatiei in domeniu care va fi transmisa la nivele central ministerelor, respectiv parlamentarilor pentru initiativa legislativa pentru prezentarea si dezbaterea in comisii, iar ulterior in plen.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole