Disputa verbala intre Beijing si Washington pe tema libertatii presei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

China a reactionat cu duritate vineri la criticile Casei Albe care i-a reprosat ‘restrictiile’ pe care le impune libertatii presei, in special legate de jurnalistii straini, in contextul in care unul dintre acestia a fost nevoit sa paraseasca tara asiatica, transmite AFP citat de Agerpres.

Disputa dintre Beijing si Washington intervine dupa plecarea lui Austin Ramzy, un jurnalist New York Times constrans joi sa paraseasca China din cauza ca nu i-a fost reinnoita viza.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney, a apreciat intr-un comunicat ca masurile autoritatilor chineze ‘nu respecta libertatea presei si contrasteaza puternic cu tratamentul aplicabil jurnalistilor straini (…) din Statele Unite ale Americii’.

China, unde circa treizeci de jurnalisti chinezi se afla in spatele gratiilor, conform unor organizatii de aparare a drepturilor omului, a raspuns fara ezitare vineri. ‘China nu accepta acuzatiile nejustificate ale americanilor si le cere sa isi masoare limbajul si actiunile’, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze Hong Lei, citat de Xinhua si AFP.

Regimul comunist este acuzat de represalii indreptate impotriva presei occidentale, precum agentia americana Bloomberg sau New York Times, care au publicat anchete cu privire la imensele averi ale unor apropiati ai conducatorilor chinezi. Ramzy este al doilea corespondent New York Times care a fost obligat sa paraseasca China in 13 luni din motiv de neacordare a vizei.

‘Statele Unite ale Americii sunt profund ingrijorate de faptul ca jurnalisti straini din China continua sa sufere de pe urma unor restrictii care ii impiedica sa isi desfasoare meseria, precum tergiversarile legate de acordarea de vize pentru jurnalisti, restrictii de calatorie spre anumite locuri considerate ‘sensibile’ de autoritati si, uneori, violente din partea autoritatilor locale’, a precizat Carney.

Revenind la cazul Ramzy, purtatorul de cuvant american a afirmat ca SUA au ‘comunicat in numeroase randuri ingrijorarile lor la cel mai inalt nivel al statului chinez cu privire la tratamentul aplicat unor jurnalisti si organizatii de presa’. Si ‘vom continua sa o facem’, a conchis el.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole