Divergente substantiale intre Rusia si Japonia cu privire la insulele Kurile

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Intre Rusia si Japonia se mentin divergente ‘foarte semnificative’ cu privire la problema insulelor Kurile, revendicate de cele doua tari, a afirmat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Inaintea unei intalniri la Moscova cu omologul sau japonez Taro Kono, seful diplomatiei ruse a apreciat ca discutiile anterioare au permis celor doua tari sa-si expuna punctele de vedere.

‘Sper ca aceste negocieri si aceste consultari ne vor permite sa intelegem mai bine divergentele noastre, chiar daca aceste diferente raman inca foarte semnificative’, a afirmat Lavrov, citat de agentiile de presa ruse.

Numite ‘Kurilele de Sud’ de catre Rusia si ‘Teritoriile de Nord’ de catre Japonia, aceste insule vulcanice intre Marea Ohotk si Oceanul Pacific se afla in centrul unui diferend teritorial care a impiedicat cele doua tari sa semneze un tratat de pace dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Tokyo considera oficial cele patru insule anexate de URSS in 1945 – cu 20.000 de locuitori – ca facand ‘parte integranta din teritoriul japonez’.

Premierul nipon Shinzo Abe si presedintele rus Vladimir Putin au facut o prioritate din rezolvarea acestui diferend si s-au intalnit de 25 de ori din 2013.

In noiembrie, Putin si Abe au convenit la Singapore sa accelereze negocierile in baza unei declaratii din 1956.

Aceasta declaratie prevedea ca URSS se angajeaza sa restituie cele doua insule mai mici (Shikotan si Habomai) in schimbul incheierii unui tratat de pace. Or, negocierile, puternic incetinite dupa semnarea in 1960 a tratatului de cooperare intre Tokyo si Washington, nu au dat pana acum vreun rezultat.

La sfarsitul lunii ianuarie, Vladimir Putin a indicat, dupa o intalnire cu Shinzo Abe la Moscova, ca este nevoie in continuare de o ‘munca migaloasa’ pentru a se ajunge la semnarea unui tratat de pace.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *