DNA isi exprima ingrijorarea cu privire la OUG pe legile Justitiei

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a exprimat, miercuri, ingrijorarea cu privire la modul de adoptare si continutul noii ordonante de urgenta care modifica cele trei legi ale Justitiei, informeaza AGERPRES.

“Avand in vedere proiectul ordonantei de urgenta de modificare a celor trei legi ale Justitiei, aprobate cu cateva luni in urma de catre Parlament, DNA isi exprima ingrijorarea atat cu privire la modalitatea pripita de adoptare a actului normativ, cat si cu privire la continutul acestuia si atrage atentia asupra blocarii activitatii. Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentantii magistratilor, iar transmiterea spre avizarea CSM in aceeasi zi in care ordonanta a fost adoptata de Guvern denota o lipsa de preocupare pentru un dialog onest intre puteri cu privire la prevederi de o importanta deosebita, care vor afecta semnificativ functionarea autoritatii judecatoresti”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Conform aceleiasi surse, DNA nu a primit o versiune oficiala a actului normativ adoptat, observatiile fiind formulate pe baza textelor aparute in mass-media.

“Nu exista nicio urgenta si nicio situatie extraordinara care sa justifice adoptarea prin ordonanta de urgenta a unor prevederi referitoare la eliberarea din functie a magistratilor. Singura urgenta in acest sens ar putea fi constituita de intentia de a influenta proceduri disciplinare in curs sau care urmeaza sa fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. In acelasi sens, nu exista nicio urgenta referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, se precizeaza in comunicat.

Procurorii anticoruptie apreciaza ca decizia prin care avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu functii de conducere va fi facuta de Plen, si nu de catre Sectia de procurori din cadrul CSM, ca in prezent, reprezinta o incalcare a principiului separarii carierelor, stabilit de Parlament prin modificarile recente aduse legilor justitiei si insusit de Curtea Constitutionala.

“Nu exista nicio justificare pentru ca Guvernul sa rastoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea conditiilor de vechime pentru numirea in functii de conducere creeaza posibilitatea ca persoanele care vor indeplini aceste atributii sa nu detina experienta necesara exercitarii corespunzatoare a atributiilor”, sustine DNA.

Se apreciaza, totodata, ca interzicerea delegarilor in functiile de conducere va bloca activitatea DNA si o va pune in imposibilitatea de a-si exercita atributiile legale, avand in vedere ca nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de catre procurorii sefi sectie si nu vor putea fi trasi la raspundere autorii de fapte penale. Un exemplu concret il reprezinta situatia de la Sectia de combatere a coruptiei si Sectia judiciara din cadrul DNA, care raman fara procurori sefi prin expirarea delegarilor la 20 martie.

“In mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursa, nu se poate finaliza pana la data de 20 martie 2019. Precizam ca, intre alte atributii pe care le are, procurorul sef sectie conduce si controleaza activitatea intregului personal din cadrul sectiei, verifica rechizitoriile intocmite de procurorii din subordine (inclusiv cele intocmite de procurorii sefi ai serviciilor teritoriale, solutioneaza plangerile formulate impotriva masurilor procesuale luate si a solutiilor dispuse de procurori). In plus, procurorul sef al Sectiei judiciare sprijina pregatirea temeinica a procurorilor pentru sedintele de judecata si poate participa chiar acesta la judecarea cauzelor in care instanta a fost investita de DNA prin rechizitoriu”, se mentioneaza in comunicat.

DNA mai subliniaza ca fost introdusa posibilitatea eliberarii din functie a magistratilor pentru neindeplinirea conditiei de buna reputatie, iar in lipsa unor garantii privind modul in care se poate exercita aceasta atributie de catre sectiile CSM, se aduce atingere independentei magistratilor, care ar putea fi supusi unor forme de presiune.

Reclame home 1
Data curenta: ’22/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *