DNA: Ponta creeaza o confuzie grava

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

dna 1Directia Nationala Anticoruptie sustine ca premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica prin aceea ca pune la indoiala datele prezentate la bilantul DNA, date referitoare la confiscarea si recuperarea de produse infractionale, dispuse de instante, in dosarele penale deferite justitiei.

Precizarea DNA vine in urma declaratiilor de marti ale premierului Ponta, in cadrul unui interviu la un post de televiziune, scrie Agerpres.

Precizarea DNA vine in urma declaratiilor de marti ale premierului Ponta, in cadrul unui interviu la un post de televiziune.

„Premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica prin aceea ca pune la indoiala datele prezentate la bilantul DNA, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infractionale, dispuse de instante, in dosarele penale deferite justitiei. In incercarea de a justifica gradul scazut de recuperare a prejudiciilor de catre ANAF (institutie aflata in subordinea Guvernului, prin Ministerul Finantelor) premierul Victor Ponta afirma ca ‘e așa, o mica pacaleala’ faptul ca ANAF nu ar recupera decat 10% din prejudiciile constatate in dosarele penale, pretinzand ca, in realitate, nu ar exista hotarari judecatorești care sa impuna aceasta recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea sa angajeze ANAF in recuperarea prejudiciilor”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Sursa citata subliniaza ca in Raportul anual de activitate al DNA, la a carui prezentare a participat personal și primul ministru Victor Ponta, la februarie 2015, se mentioneaza ca ‘Hotararile judecatorești ramase definitive in cauzele DNA in anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infractionale in suma de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul il platește medicilor din Romania intr-un an. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari.’

DNA mentioneaza ca aceste hotarari judecatorești sunt executorii, iar institutia abilitata sa le puna in aplicare, in sensul recuperarii efective prejudiciilor, este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

„Este adevarat ca in același Raport se precizeaza, intr-un paragraf distinct, și ca ‘in 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an’. Aceasta suma se refera la sechestrele aplicate la dosarele trimise in judecata și reprezinta o valoare independenta de cea aferenta produselor infractionale, constata prin decizii judecatorești ramase definitive, imprejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”, se mai spune in comunicat.

Sinteza integrala a Raportului de activitate al DNA pe 2014, așa cum a fost prezentata la 24 februarie de procurorul șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este postata la www.pna.ro, sectiunea Comunicate urmarire penala, comunicat nr. 356.

De asemenea, DNA arata ca publica pe pagina sa de internet informari cu privire la solutiile de condamnare definitive, la momentul pronuntarii acestora, sub forma de comunicate de presa. In materialele respective sunt trecute și dispozitiile instantelor privind despagubirile civile sau confiscari, dispuse in vederea acoperirii prejudiciilor constate de judecatori.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2